Els parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i els espais de Torroella de Montgrí reben una forta influència de les il·luminacions costaneres, mentre que l'Espai d'Interès Natural de l'Alta Garrotxa té moltes zones amb una qualitat del cel nocturn «majoritàriament molt bona»: és a dir, sense contaminació lumínica. Aquestes valoracions s'extreuen de la darrera avaluació de la Xarxa catalana de seguiment de la contaminació lumínica, que proporciona dades de l'estat del cel nocturn des de fa cinc anys.

La Generalitat va endegar l'estudi amb la realització de campanyes de mesurament anuals l'any 2012, en col·laboració amb el Consell Comarcal de la Noguera, el Parc Astronòmic del Montsec, l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i el departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona. Els resultats estan permeten detectar els espais naturals que conserven millors condicions de qualitat del cel nocturn per impulsar projectes de protecció.

Segons s'ha comprovat, les zones allunyades de les grans aglomeracions urbanes són les que mantenen les millors condicions del cel nocturn. Els Parcs Naturals dels Ports, el de les capçaleres del Ter i el Freser i tota la franja del Prineu i Prepirineu Occidental presenten, en les zones naturals protegides, nivells de qualitat «excel·lents» de forma clara i continguda. Durant el 2018 s'han iniciat projectes de protecció i s'ha declarat com a punt de referència -màxima distinció per a la preservació ambiental del medi nocturn- el Parc Natural de la Serra de Montsant.