La Fundació Pasqual Maragall impulsa una nova edició dels grups terapèutics per a familiars cuidadors de malalts d'Alzheimer a Girona. El proper dimarts 26 de febrer, la Fundació posa en marxa un nou grup terapèutic per a cuidadors, que durant catorze sessions setmanals, d'hora i mitja de durada, dirigides per la psicòloga Glòria Mas, treballarà per millorar la qualitat de vida dels familiars dels malalts, dotant-los d'eines, recursos, informació i habilitats que els ajudin a gestionar la situació que estan vivint.

Durant les sessions es comparteixen experiències i s'aborden temes tan diferents com la reacció davant el diagnòstic, el desgast emocional, la comunicació amb el malalt, la cura d'un mateix o l'acceptació de la nova realitat. Alhora, es treballen aspectes cognitius i conductuals com l'entrenament d'habilitats socials, el pensament positiu o l'aprenentatge de tècniques de relaxació i autocontrol.

Segons dades de la Fundació Pasqual Maragall, en més del 80% dels casos d'Alzheimer l'atenció directa recau en la família, amb una mitjana de dedicació de 15 hores setmanals, els set dies de la setmana, per part del cuidador principal. Aquesta dedicació quasi exclusiva, sumada al desconeixement i als vincles emocionals amb la persona afectada, converteixen el cuidador en un «malalt ocult» que sovint pateix problemes físics i psicològics associats a l'estrès, l'ansietat, la depressió o la frustració.

S'ha demostrat que la teràpia grupal redueix significativament l'estrès emocional que pateixen la gran majoria dels cuidadors, assenyala l'entitat, que recorda que els grups terapèutics permeten incidir en aspectes vitals que no es poden tractar individualment, com trencar l'aïllament social i aprendre d'altres persones que es troben en la mateixa situació.

La convocatòria ja està oberta i és totalment gratuïta. Per poder-hi participar només cal viure a la província de Girona, ser el cuidador principal (no professional) d'una persona amb Alzheimer i tenir disponibilitat per assistir a les 14 sessions, que constaran de dos torns: el de matins serà de 10:15 a 11:45h a l'Espai Caixa (Plaça Poeta Marquina, 10, baixos), i el de tardes de 16:15 a 17:45h a l'Espai Fundació Catalunya - La Pedrera (c/Santa Eugènia, 189).