La segona moratòria de construccions a la Costa Brava impedirà durant un any construir més de 12.000 edificis previstos en els municipis del litoral gironí. La nova moratòria, aprovada per la Comissió d'Urbanisme de Girona, s'extén a les noves construccions de 80 sectors urbanitzables i 8 sòls urbans no desenvolupats situats a primera línia de mar i que no es van incloure en la primera moratòria perquè no tenen més d'un 20% de pendent. Entre ells hi ha la construcció d'un nou hotel a Aigua Xelida (Palafrugell). Igual que en el cas de la primera moratòria, no es paralitzaran obres d'urbanització o de construcció que ja estiguin autoritzades.

Paral·lelament, Urbanisme també ha aprovat l'avanç del Pla Director Urbanístic (PDU), que revisarà 165 sectors urbanitzables sense desenvolupar que sumen 1.543 hectàrees de superfície en 17 municipis que no s'han adaptat al planejament territorial. A més, també s'examinaran els sòls sense desenvolupar situats a primera línia de mar de totes les localitats 22 localitats costaneres gironines, tinguin el seu planejament adaptat o no. Les úniques que li tenen són Palafrugell, Palamós, Castell-Platja d'Aro, Calonge-Sant Antoni i Castelló d'Empúries.

La primera moratòria, aprovada el 17 de gener, impedeix construir durant un any a tots els sòls urbans i urbanitzables sense edificar situats en una franja de 500 metres del litoral gironí i ubicats en pendents superiors al 20%. En total, impedia la construcció d'uns 3.000 habitatges a primera línia de mar en 14 municipis.

Aquesta segona moratòria amplia la franja de protecció a 80 dels 165 sectors de sòl urbanitzable que examinarà el PDU. Concretament, es tracta de 69 sectors residencials, que sumen 801,1 hectàrees i on es podrien construir 12.020 habitatges, així com 11 sectors d'activitat econòmica que sumen 109,94 hectàrees. En total, afecta a 15 localitats. Una de les més afectades serà Roses, on la moratòria frenarà la possibilitat de fer-hi gairebé 6.000 habitatges.

A més, aquesta segona moratòria també inclou vuit nous sectors de sòl urbà no desenvolupat situats dintre la franja de 500 metres de la costa però que no s'havien inclòs dins la primera moratòria perquè no superaven el 20% de pendent, però que es considera que poden tenir un impacte paisatgístic important. En total, sumen 45,91 hectàrees i podrien acollir 237 habitatges. Es troben situats a Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, l'Escala, Begur (2 sectors), Palafrugell i Lloret de Mar.

Pel que fa al PDU, Urbanisme analitzarà els àmbits dels municipis del litoral gironí on encara es podria construir però que encara no s'han arribat a desenvolupar i proposarà l'estratègia que consideri més adequada en cada cas. Segons ha explicat el secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, es poden proposar estratègies com la desclassificació, la reducció de l'àmbit a urbanitzar o un canvi de model. Tot i això, Serra ha volgut defugir "l'alarmisme" i ha garantit que, si quan es redacta el PDU s'evidencia que la moratòria és innecessària en algun àmbit concret, es deixarà sense efecte.

SOS Costa Brava celebra l'ampliació de la moratòria

Els ecologistes diuen que la Generalitat "comença a rectificar" lla seva política urbanística SOS Costa Brava celebra l'ampliació de la moratòria però reclama que s'aturi la urbanització de Sa Guarda de Cadaqués perquè sinó "serà un fracàs".

L'advocat de la plataforma, Eduard de Ribot, diu que estan satisfets amb la mesura que amplia més enllà de la primera franja de costa i que aquesta era una de les principals reivindicacions de l'entitat. "L'estiu passat ja vam dir que la Costa Brava era com el titànic i que calia actuar d'immediat", afirma.

De Ribot diu que SOS Costa Brava calcula que hi ha una 247 sectors de sols urbanitzables deslligats de nuclis que podrien desenvolupar-se i celebra que, ara se n'hagin inclòs 80. "És una bona notícia, significa aturar les màquines i començar a rectificar la política urbanística del país", ha dit. Pel què fa a Cadaqués, l'advocat de la plataforma diu que no permetran que es facin les obres i que la Generalitat i l'Ajuntament tenen les eines per aturar-ho.

Territori ha aprovat avui l'ampliació de la moratòria de noves llicències a 80 sectors de sol urbanitzable de segona línia de mar i que afecta a quinze municipis de la Costa Brava. La mesura arriba amb l'aprovació de l'avanç del Pla Director Urbanístic, que revisarà disset municipis que no tenen les normatives urbanístiques adaptades al marc legal català. En total, revisarà 165 sectors de sòl urbanitzable. A més, s'ha acordat afegir a la primera moratòria vuit noves zones de primera línia que no estaven en pendent però que poden generar un impacte al territori. Eduard de Ribot,

"És innegociable"

Sa Guarda de CadaquésRibot