Les farmàcies de Catalunya s'han connectat al Sistema Espanyol de Verificació de Medicaments (SEVeM), un nou mecanisme que es va activar el passat 9 de gener en compliment de la normativa europea i que preveu l'entrada de medicaments falsificats en la cadena de subministraments legal.

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), que agrupa els quatre col·legis farmacèutics catalans, ha explicat en un comunicat que aquest sistema consisteix en la incorporació de dos dispositius de seguretat: un identificador únic que identifica individualment l'envàs i un precinte contra manipulacions en l'embalatge exterior.

Així doncs, aquests dispositius de seguretat que estan presents a l'envàs dels medicaments hauran de ser verificats i autenticats des de les farmàcies comunitàries en el moment de la dispensació als clients.

Per fer-ho, escanejaran el codi de cada envàs i es connectaran al repositori estatal, sincronitzat amb la plataforma europea. D'aquesta manera, es confirmarà que el producte que arriba al pacient és el mateix que va sortir de la planta de producció farmacèutica i la dispensació guanyarà en qualitat, eficiència i seguretat per l'usuari.

Formació per als professionals

El Consell ha organitzat diverses sessions formatives a col·legiats -amb 1.300 participants només a Barcelona- a farmacèutics dels diferents àmbits d'exercici de la professió com la farmàcia comunitària, la distribució, la indústria i els hospitals.