El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) ha acollit aquest migdia una trobada dels caps d'ERC de les comarques gironines per a les properes eleccions municipals a tres mesos vista. La primera part de l'acte ha consistit en una fotografia grupal del centenar d'alcaldables, seguit per una ronda de ponències que han coincidit en posar èmfasi en el municipalisme com a motor de país, en la lluita per la igualtat d'oportunitats, i en la "valentia" que l'exvicepresident de la Generalitat i líder de la formació Oriol Junqueras va demostrar al Tribunal Suprem aquest dijous durant la seva declaració en el judici del procés independentista. Les recents eleccions estatals convocades ahir per Pedro Sánchez recents eleccions estatals convocades ahir per Pedro Sáncheztambé han aparegut en més d'un dels 7 discursos que van arrodonir l'esdeveniment. En total, ERC presentarà 170 candidatures procedents de Girona en els pròxims comicis.

El senador i alcaldable per ERC de Girona, Quim Ayats, ha parlat dels reptes i entrebancs que vindran durant aquests mesos previs a les eleccions destacant un objectiu: "Volem connectar a tota la ciutadania i governar-la amb totes les seves sensibilitats", afegint que "per assolir aquesta voluntat, hem d'obtenir els millors resultats". Seguidament el president de la Federació Regional d'ERC de Girona i alcaldable per Vilablareix, David Mascort, ha aclarit la voluntat de celebrar l'acte, i és que "vam pensar de trobar-nos tots els candidats quan faltessin uns 100 dies per les municipals, malgrat que avui en falten 99. D'aquesta manera volem donar el tret de sortida cap al dia 26 de maig". El mateix ha subratllat que des del partit "ens dediquem a ser els millors per la nostra gent i a estimar a tothom. Transformar el país vol dir transformar cada poble".

A continuació, han pujat a la tarima la portaveu de la plataforma Jovent Republicà, Xènia Sala, i la diputada al Parlament de Catalunya Anna Caula. Per una banda, Sala ha parlat en nom del col·lectiu de joves que lluiten cada dia per combinar estudis i feina i que es mobilitzen a favor dels drets i les llibertats. "Els joves recolzem ERC perquè volem portar la nostra veu als ajuntaments i volem que la societat es basi en valors feministes i ecologistes", ha puntualitzat la portaveu. Per altra banda, Caula ha ressaltat el model i tota la gent que treballa al darrere de la formació, deixant clar que "guanyar és la manera de desenvolupar tots els projectes socials que ens plantegem". Amb un to metafòric, la diputada al Parlament ha comparat l'organització d'ERC amb un equip de futbol: "Junqueras és el nostre Messi, però també necessitem els millors defenses, davanters i porters, i això és Esquerra. Tots som imprescindibles".

Un any, el 1935, ha estat el primer concepte que ha introduït la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, referint-se a la data en què Lluís Companys es trobava assegut al banc dels acusats del Tribunal Suprem. "I ara, el 2019, el partit més antic del país té el seu president assegut també al Tribunal Suprem". Fent referència a la trajectòria de la formació, la consellera ha apuntat que "Esquerra Republicana és un partit amb 80 anys d'història que considera el municipalisme l'essència i on tot batega". Adoptant una perspectiva de gènere, Jordà ha emfatitzat una altra data, el 1934, any en què "Natividad Yarza va esdevenir la primera alcaldessa republicana de Bellprat, essent aquest un exemple de com són les dones d'ERC". I per acabar, "un amunt i crits" ha donat pas a l'exalcalde de Sarrià de Ter i president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent.

Sobre les eleccions estatals

Torrent ha iniciat el seu discurs parlant del seu poble, Sarrià, on va créixer envoltat dels fills dels treballadors d'arreu de l'Estat que havien vingut a Catalunya per treballar a les fàbriques. "Ara, les meves filles van a la mateixa escola on vaig anar jo i comparteixen classe amb gent de tot arreu. Nosaltres construïm un projecte per a tothom, ja que el que ens agermana no és d'on venim, sinó el futur". Tot seguit, el mateix ha expressat que "és una vergonya que Pedro Sánchez hagi convocat eleccions, però a nosaltres no ens fan por les urnes. Anirem a les eleccions a combatre l'extrema dreta i aquells que ens volen silenciats". Després de retre homenatge a les dues dones jutjades al Suprem, Dolors Bassa i Carme Forcadell, Torrent ha acabat el discurs subratllant que "hem de fer d'aquestes eleccions municipals i europees una nova primavera republicana".

L'actual vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha tancat el cicle de ponències afirmant que aquest mateix acte s'estava repetint a altres punts de Catalunya en una setmana que coincideix amb el judici del procés on "Junqueras ha tornat a guanyar amb la bandera de la democràcia". Veient "la por del PSOE i l'amenaça de l'extrema dreta, ERC ha de treballar per una primavera republicana", afegint que "tenim l'obligació de guanyar perquè tornin a florir les idees de llibertat".