Una nova coalició de partits comença a caminar a les comarques gironines. La Unió de Partits Municipalistes (UPM cat) es va presentar ahir a Girona amb l'objectiu d'aglutinar llistes al voltant dels valors catalanistes, progressistes i municipalistes. De moment el partit ja ha incorporat les formacions a Llançà, Begur, Torroella de Montgrí, Sant Feliu de Guíxols i Pont de Molins i Flaçà.

Els encarregats de fer la presentació al públic van ser l'alcaldable d'Unitat i Progrés Municipal (UPM) de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i l'alcaldable de MES per Sant Feliu, Pere Albó. Formacions polítiques de la mateixa línia a Santa Coloma de Farners i Palau-saverdera també s'han interessat en el projecte i podrien anunciar la seva incorporació en els propers dies.

Suport a l'autodeterminació

Colomí va insistir que l'objectiu de la coalició és el d'aconseguir el màxim de suports «sense seguir directrius polítiques a escala nacional i sense disciplina de partit». A més, va tenir unes paraules de suport a «l'empresonament de la nostra consellera Dolors Bassa» i va demanar una solució política al conflicte entre Catalunya i Espanya.

La nova coalició defensa el dret «irrenunciable a l'autodeterminació» de Catalunya i neix amb la voluntat de ser una «casa comuna» del progressisme, va apuntar Albó. A més, va destacar el projecte d'UPM de Torroella de Montgrí com un model i una inspiració per al nou projecte.

MES, Moviment d'Esquerres, del qual formen part nombroses llistes de la coalició com MES Begur i Esclanyà o MES per Llançà, és el partit que es va escindir del PSC el 2014 pel procés independentista. Segons la coalició, els partits es presentaran amb el nom que decideixin seguit de les sigles UPM cat. Pel que fa a la forma del logotip, van afegir, l'objectiu és mostrar la varietat dels projectes que en formen part.