La Guàrdia Civil, en el marc de l'Operació Picota, ha desarticulat un grup criminal acusat de 33 estafes, per import global de 40.000 euros, comeses a través d'internet en 17 províncies, entre elles Barcelona i Girona, a més d'una altra denunciada davant la policia d'Alemanya.

La investigació, ha informat la Guàrdia Civil en un comunicat, es va iniciar al rebre's una denúncia en el lloc de la Guàrdia Civil de Peralta (Navarra), en la qual la víctima afirmava que li havien efectuat vuit moviments bancaris no autoritzats per import de 500 euros cadascun (4.000 euros en total).

La Guàrdia Civil va comprovar que per accedir a aquests diners s'havia utilitzat el mètode conegut com a "phishing", que consisteix en l'enviament d'un correu electrònic a la víctima, simulant ser la seva entitat bancària i sol·licitant el seu usuari i contrasenya.

Una vegada obtingudes les claus, els autors de les estafes accedien al compte corrent de la víctima i treien els diners a través d'una aplicació de pagaments per mòbil, amb la qual treballen diverses entitats bancàries, variant la quantitat entre 100 i 4.000 euros.

Els investigadors van sospitar que podria haver-hi més víctimes en tot el territori nacional i van arribar a localitzar 33 víctimes en diverses províncies espanyoles.

Els agents van poder localitzar els presumptes autors de les estafes, que són un total de 13 persones (6 a Cadis, 3 a Múrcia, 2 a Madrid i 2 a Alacant), de nacionalitats espanyola, marroquí, francesa i búlgara.

Els afectats per les estafes resideixen a les províncies de Sevilla (Santiponce, Utrera i Alcalá del Río), Madrid (Buitrago de Lozoya, Ciutat Lineal i Fuenlabrada), Cadis (Los Barrios, Chiclana i Jerez), Sòria (Ólvega), Granada (La Zubia, Macarena i Granada capital), Múrcia (Cieza), Las Palmas (Vecindario), Navarra (Peralta), València (Tavernes, Carcaixent i Paterna), Alacant (Torrevella), Balears (Campos), Jaén (capital), Valladolid (capital), Màlaga (capital), Lleó (Ponferrrada), Barcelona (Granollers) i Girona (Lloret de Mar i Sant Feliu de Guíxols).

Els presumptes autors dels fets han estat acusats d'un delicte d'estafa continuada, usurpació d'estat civil i pertinença a grup criminal organitzat.