Els Mossos d'Esquadra han carregat aquest dijous contra els manifestants que tallen l'AP-7 a Medinyà. Els agents de la BRIMO i ARRO han arribat poc després de les 10 del matí, i alguns manifestants els han llençat objectes. A més, han encès palets i pneumàtics que tenien desplegats per tota la calçada i els equips d'emergència els han apagat.

Després, els Mossos han començat a carregar per dispersar les persones que participaven a la protesta per la vaga general, i molts han començat a córrer per la zona de l'autopista. Els agents han aconseguit desallotjar els carrils de l'autopista en direcció sud, però mitja hora després de l'inici de la intervenció alguns manifestants encara continuen ocupant l'autopista en sentit nord.

Més de 500 persones i una trentena de tractors convocats pels Comitès de Defensa de la República (CDR) tallaven, des de les nou del matí, l'autopista AP-7 i la carretera N-II al seu pas per Medinyà.

Els manifestants s'han concentrat a dos quarts de nou del matí a l'aparcament de Fontajau de Girona i, des d'aquest punt, s'han desplaçat fins a Medinyà, on ja hi havia els tractors. Poca estona després, han tallat la circulació a l'N-II i han pujat fins al pont de l'autopista.

Als marges, hi havia preparats pneumàtics i palets que han fet servir per muntar barricades per impedir la circulació. Els manifestants porten estelades i pancartes on s'hi pot llegir 'No és un judici, és una vergonya' o 'Llibertat presos polítics'.

Una hora després d'interrompre la circulació a l'AP-7, han arribat una vintena de furgonetes dels Mossos d'Esquadra amb efectius de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). Aleshores, els manifestants han calat foc a la barricada de pneumàtics i palets que hi havia a banda i banda de l'autopista. Alguns, han llançat objectes contra els agents.

Per megafonia, els Mossos han instat a desallotjar advertint als manifestats que, si no ho feien, procedirien a intervenir. En un principi, els activistes que hi havia concentrats en sentit sud han passat al carril nord. Ha estat en aquest moment quan els agents han carregat i han donat empentes i cops de porra per intentar dispersar la concentració. En paral·lel, altres agents han apagat el foc de les barricades.

Llavors, els manifestants han corregut en direcció nord, cap a Vilademuls, per evitar que els agents els encerclessin mentre cridaven 'El vostre conseller és a la presó' o 'No us mereixeu la senyera que porteu'. Hi ha hagut enfrontaments entre alguns manifestants i conductors atrapats a l'autopista que els increpaven.

Finalment, el CDR ha convocat tots els manifestants a reagrupar-se sota un pont, a tocar a Medinyà. Ha estat aleshores quan els Mossos els han encerclat i els han fet fora de la via, desplaçant-los al voral de l'autopista.

Des d'aquest punt, han fet pujar els concentrats per un marge fins a un pont que creua l'autopista. També hi ha hagut empentes i cops amb la defensa cap als manifestants que es resistien passivament a abandonar la protesta.

22 ferits

Els Sanitaris per la República han atès, segons el darrer balanç, tretze persones ferides, majoritàriament per contusions. Per la seva banda, fonts dels Mossos d'Esquadra subratllen que hi ha nou agents de la Brimo ferits, també per contusions.

La circulació a l'autopista s'ha restablert cap a les onze del matí. L'N-II, però, continua tallada. Els manifestants s'han desplaçat fins a aquest punt, on la trentena de tractors continuaven tallant el trànsit.

Múltiples talls

Des de primera hora del matí, hi ha hagut múltiples talls de carreteres arreu de la demarcació, algun dels quals han estat accions llampec. A la mateixa AP-7, s'han cremat pneumàtics a Vilobí d'Onyar. També s'ha interromput la circulació per protestes en el marc de la vaga general a la C-66 a Celrà, a Bordils, a Palol de Revardit i Torrent (aquest darrer punt continua tallat).

També han tallat l'N-152a a Puigcerdà (també encara actiu) i la C-65 a Cassà de la Selva i a Santa Cristina d'Aro.