El Departament de Salut ha impulsat la creació d'una nova aplicació tecnològica per ajudar els malalts d'esclerosia decidir, conjuntament amb els professionals de la salut, entre les diferents alternatives terapèutiques per controlar els brots aguts.

Es tracta de l'eina web Seleccionem de suport a la presa de decisions, que compta amb continguts elaborats pels professionals de la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del servei de Neurologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), la Universitat de Girona i el Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat).

La informació sobre cada tractament està basada en l'evidència científica disponible i és presentada de manera clara i intel·ligible, exposant els avantatges i inconvenients que pot comportar el seguiment d'una teràpia respecte dels altres. D'aquesta manera, pacients i professionals tenen informació comparada que ajuda a triar la millor opció d'acord amb les preferències personals de cada persona.

Presenta les alternatives terapèutiques per a esclerosi múltiple remitent-recurrent. Per contra, no preveu les opcions de tractament per a les formes d'esclerosi múltiple progressives -que no presenten brots. Per a les persones que pateixin una esclerosi múltiple de tipus progressiu, l'eina recomana consultar directament amb l'equip mèdic que l'atén.

El projecte de Decisions compartides

El projecte de Decisions compartides és una iniciativa del Departament de Salut, coordinada per l'AQuAS, amb la col·laboració del Consell Consultiu de Pacients. Genera, des de 2015, continguts informatius sobre el diagnòstic i tractament, com també eines per afavorir la presa compartida de decisions sobre les diverses opcions terapèutiques disponibles per a determinades malalties, tot sospesant els pros i els contres de cada intervenció. Amb les Decisions compartides, i com a conseqüència d'aquest procés deliberatiu, les persones poden participar-hi activament tot incorporant les seves preferències, objectius i valors, al mateix temps que els professionals de la salut poden aportar-hi la seva experiència i el seu coneixement científic.

A més de la informació sobre l'esclerosi múltiple inclou també continguts sobre el càncer de pròstata localitzat, la malaltia renal crònica avançada, la síndrome del canal carpià, la reconstrucció mamària, l'aneurisma d'aorta abdominal, l'artrosi de genoll, la diabetis mellitus tipus 2, i l'anticoncepció hormonal.