El castell de Montesquiu, ubicat a Osona, va acollir el dimarts de la setmana passada una assemblea extraordinària on es va aprovar oficialment la fusió entre la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC) sota el nom de Xarxa per a la Conservació de la Natura a Catalunya, que compta amb un total de 200 socis del tercer sector ambiental, alguns dels quals provenen de les comarques gironines, com ara la Diputació de Girona o Limnos.

El director de la Fundació Emys, de Riudarenes, i la XCT, Marc Vilahur, explica que tot va començar fa uns dos anys, quan «vam veure que hi havia moltes sinergies entre la XCT i la XVAC. La crisi va afectar la capacitat d'acció de cada xarxa per separat i vam veure que fusionant les dues associacions podríem aconseguir potenciar els respectius objectius». Així doncs, l'any 2017 es va engegar el procés per vincular ambdues xarxes, lligant els dos equips de treball i reformulant els seus valors i reptes. La nova Xarxa per a la Conservació de la Natura es va materialitzar fa una setmana i compta amb una seu a Vic i una altra a Barcelona. El mètode de treball consistirà en reunions ordinàries cada tres mesos per part de la junta, i la celebració d'una assemblea general un cop l'any.

Per una banda, Vilahur explica que la XCT era una entitat de segon nivell formada per 160 membres de primer nivell encarregats de desenvolupar una acció directa en la conservació de l'entorn per aconseguir una gestió sostenible del territori. En aquest cas, hi formaven part la Diputació de Girona, la Fundació Emys, Limnos o el Consorci de les Gavarres, entre d'altres. «L'objectiu era el foment de la custòdia del territori per fomentar la biodiversitat i el patrimoni natural dels paisatges», apunta el director d'Emys. Per altra banda, afirma que XVAC era una xarxa també de segon nivell dedicada al voluntariat ambiental, composta per entitats gironines com ara Creu Roja.

Objectius comuns

Vilahur especifica que els objectius de la nova xarxa són: donar suport a les entitats de primer nivell; potenciar la custòdia, la conservació de la natura i el voluntariat ambiental; i ajudar a visibilitzar el tercer sector ambiental i també les problemàtiques que existeixen a Catalunya, com ara la pèrdua de biodiversitat o la degradació dels hàbitats.