Al Clot de Melianta, espai que pertany al municipi de Fontcoberta, antigament hi havia una depuradora de sòlids que va quedar malmesa a causa d'uns grans aiguats 20 anys enrere. En aquesta zona, va restar una canonada que ja no emet residus sinó aigua dels camps i les pluges, i que va erosionant el marge de terra de la cinglera. L'alcalde, Joan Estarriola, subratlla que les fortes pluges de la tardor passada van crear una esquerda que es troba a un metre del carrer i que podria afectar una de les tres canonades generals d'aigua del veïnat de Melianta. Fa uns mesos, el consistori va engegar un projecte de fixació del terreny per evitar una major erosió, i ahir es va escollir que l'empresa que s'encarregaria dels treballs seria l'EPSA, de Banyoles.

Estarriola explica que el Clot de Melianta consisteix en una vall que es troba al punt on comença la riera de Melianta i on també hi ha un petit salt d'aigua. A uns 12 metres de la cinglera es troba un dels carrers del veïnat, separat per un marge de terra que, a causa d'una canonada que va quedar de l'antiga depuradora de sòlids i les fortes pluges de l'octubre, es va erosionant i ha originat una esquerda que podria incidir en una de les principals canonades del nucli. Amb relació a l'antiga depuradora, el batlle apunta que aquesta abocava els residus directament a la riera, provocant així una elevada contaminació. "Fa uns set anys que tenim la nova depuradora, amb uns resultats espectaculars. En aquests moments, la riera de Melianta que conflueix amb la riera de la Mare de Déu de la Font i forma el riu Garrumbert torna a tenir peixos, ja que feia 20 anys que no n'hi havia", ressalta el mateix.

En referència a l'erosió creixent del marge del talús proper al nucli, l'objectiu del consistori era engegar un projecte per fixar aquest terreny i evitar així que el desgast vagi a més. L'alcalde explica que, després d'estructurar el projecte, fa uns dos mesos i mig l'Ajuntament va obrir un concurs públic per escollir l'empresa que es faria càrrec de les obres de rehabilitació. El mateix apunta que ahir el procés va entrar en la fase d'adjudicació i es va procedir a escollir el finalista. Estarriola puntualitza que només es va poder valorar una empresa candidata, l'EPSA de Banyoles, que finalment ha complert tots els requisits i ha estat seleccionada per fer-se càrrec dels treballs, afegint que "l'inici de les obres va a càrrec de la companyia. Imagino que la intenció és començar com més aviat millor aprofitant que fa bon temps. El proper pas és que EPSA es posi en contacte amb nosaltres per poder començar". El batlle concreta que el pressupost del projecte és de 149.000 euros: la Generalitat i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) subvencionen un total de 130.000 euros, mentre que la resta la cobrirà l'Ajuntament.

Accions a desenvolupar

Estarriola es mostra molt satisfet per com avança el procés, ja que "potser en uns tres mesos les obres poden estar enllestides". Els treballs s'estructuren en tres passos: en primer lloc, netejar la llera de la riera; en segon lloc, desviar la canonada trencada i fer-la arribar fins al fons per evitar que erosioni més el marge, "tenint en compte que es tracta d'un lloc de difícil accés amb un desnivell important", diu el batlle; i, en tercer lloc, s'haurà de fer un mur d'uns 4 metres de pedra d'escullera que aguantarà el marge i, per damunt, es plantaran arbres de ribera perquè ajudin a la compactació.