Pep Berga, primer tinent d'alcalde d'Olot; Iolanda Batallé, directora de l'Institut Ramon Llull, Francesc Serés director de l'Àrea de Creació de l'Institut Ramon Llull i director en funcions de la residència Faber han presentat l'acord que estableix la incorporació de la residència a l'Institut Ramon Llull.

Les finalitats del conveni són aprofitar la residència per exportar la identitat catalana a l'estranger a través dels residents, internacionalitzar la societat olotina. «La feina de l'Institut és exportar la identitat catalana al món i els residents quan tornen als seus països escampen la gent, el paisatge d'on han viscut i se senten part de la identitat catalana», ha dit Iolanda Batallé, directora de l'Institut Ramon Llull.

L'institut Ramon Llull vol potenciar les seves estratègies, com ara afavorir la mobilitat internacional de creadors mitjançant programes de residència i altres mecanismes de relació. Per aquest motiu, es considera que la integracio de la residència Faber en la seva estructura i en els seus plans d'actuació constituirà un avenç important amb una doble perspectiva. D'una banda, la incorporació d'aquest projecte actuarà en benefici de l'activitat de la residència i de la resta de programes i projectes de l'Institut Ramon Llull, en la mesura que uns i altres es retroalimentaran.

D'altra banda, l'Institut Ramon Llull ha començat la creació d'una xarxa de residències basades en el model de la d'Olot a tots els Països Catalans. Ara, l'Institut manté contactes amb Andorra i Palma per concretar residències.

Segons va explicar el primer tinent d'alcalde, Pep Berga, el conveni estableix un màxim de despesa de 190.000 euros per al manteniment de la residència Faber en el 2019. El finançament es reparteix al 50% entre l'Institut Ramon Llull i l'Ajuntament d'Olot.

El programa de la residència per enguany estableix la contractació d'un nou director perquè l'actual, Francesc Serés, es dedicarà a l' Àrea de Creació de l'Institut Ramon Llull i la creació de la xarxa de residències arreu dels territoris de parla catalana.

En l'àmbit del període del 2019, en aquests moment, Faber desenvolupa la segona residència dedicada a l'àmbit de l'educació, l'actual està dedicada a la innovació pedagògica. Les pròximes residències de Faber tractaran sobre polítiques de la diversitat i la immigració, filosofia política i processos d'autodeterminació, arxivística i dades massives i, finalment robòtica educativa. En el 2018, Faber va acollir 111 residents.