La recollida, el reciclatge i la venda de llibres usats és, des d'aquest febrer, una nova via d'inserció laboral de persones socialment vulnerables a les comarques de Girona. Es tracta del projecte Rebook, lligat a una xarxa internacional originària d'Israel, que l'empresa de Càritas Diocesana Ecosol i les fundacions Ramon Noguera i Drissa (Grup Èxit) han implantat aprofitant la logística de l'aplegament de roba.

Així, els contenidors vermells d'Ecosol -que al març superaran els 80 repartits en 28 municipis, després que Salt i Cassà de la Selva ahir formalitzessin la seva adhesió- també són punts d'entrega de llibres. Al seu exterior, uns adhesius indiquen que a més de peces de vestir també s'hi poden deixar obres literàries o de qualsevol altre tipus.

Preus econòmics

La gerent d'Ecosol, Anna Güell, va detallar que els volums es poden dipositar als recipients tancats a dintre d'una bossa i, després, el taller ocupacional de la Fundació Ramon Noguera s'encarrega de valorar-los i de classificar-los, juntament amb persones del servei prelaboral de la Fundació Drissa. Finalment, els volums es vendran amb preus econòmics al Taller Degustació de la Fundació Ramon Noguera al carrer Indústria, a la botiga Biodrissa del carrer Ciutadans -de Girona- i al Bar Cafeteria El Coro -de Sarrià de Ter-, que gestiona Ecosol. Tot i que per ara no s'ampliaran aquests llocs, Güell va explicar que una llibreria de Figueres ja s'ha interessat a col·laborar en la venda.

Rebook s'articula a partir d'un programa informàtic propietat de l'entitat israeliana Shekulo Tov, que els socis gironins han traduït al català i que permet catalogar, fer un seguiment i vendre els llibres de segona mà. La responsable d'Escosol va destacar que «el programa permet classificar, actualitzar i inventariar els punts de venda per conèixer la traçabilitat del llibre».

En una primera fase del projecte, que s'allargarà fins al juny, els títols només es vendran en espais físics; mentre que en una segona etapa, prevista per a finals d'any, també es comercialitzaran per Internet. En relació amb aquest propòsit, Anna Güell va indicar que aquest és un dels seus potencials de Rebook «perquè enllaça amb un web internacional i perquè el 65% de les vendes es fan per Internet».

Nova línia d'activitat

Aquesta iniciativa social complementa les que les tres entitats ja tenen en funcionament, tot encaixant «en la línia d'activitats sostenibles i que donin oportunitats» a les persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica.

Per ara, el projecte dona feina a tres persones: una per augmentar la periodicitat del buidatge dels contenidors i dues per classificar i distribuir els llibres; però també en preparara sis més, en el sentit de dotar-les de les competències professionals adequades. En conjunt, el projecte -que té el suport de l'Obra Social La Caixa- formarà 35 persones vinculades als programes de les tres entitats socials que l'impulsen.