Diverses entitats científiques catalanes han posat en marxa el supercomputador Starlife, «un veritable accelerador de la ciència» que permetrà manipular, analitzar i emmagatzemar grans quantitats de dades biomèdiques amb les quals avançar cap a la medicina personalitzada.

El supercomputador serà possible gràcies a la col·laboració entre aquesta institució i la Generalitat, el Centre de Regulació Genòmica, l'Institut de Recerca Biomèdica i la Caixa.

El secretari de Coordinació de Política Científica del Ministeri de Ciència, Rafael Rodrigo, va explicar que «volen abordar els desafiaments tecnològics i d'investigació a través d'aquest supercomputador, que té el potencial de millorar la competitivitat europea».

La infraestructura informàtica pot realitzar 133 bilions d'operacions per segon i té una capacitat d'emmagatzematge de 10 milions de gigabytes.

El supercomputador podrà emmagatzemar dades biomèdiques que permetran, per exemple, l'anàlisi de tumors, la simulació de fàrmacs i l'anàlisi de dades genòmiques a partir d'intel·ligència artificial, així com l'anàlisi i seqüenciació del genoma, la modelització de biomolècules i els estudis d'evolució d'arbres filogenètics.

«Aquest projecte soluciona el problema d'emmagatzematge, integració i anàlisis dels terabytes d'informació que es generen cada dia, i permetrà als metges tractar malalties comparant, per exemple, mutacions en genomes», va dir el director del Centre de Regulació Genòmica, Luis Serrano.

El projecte ha tingut un cost d'1,72 milions, un 43% dels quals ha estat aportat per la Generalitat de Catalunya, un 22% per la Fundació La Caixa i el 35% restant ha estat una inversió conjunta dels tres centres científics implicats.