28 de febrer de 2019
28.02.2019
Diari de Girona

La primera cirurgia del món amb 5G

Barcelona acull una operació pionera guiada amb una connexió sense retards que enllaça el Mobile World Congress amb l'hospital Clínic

28.02.2019 | 00:53
De Lacy, interactuant amb el quiròfan del Clínic des del recinte firal de Gran Via.

El Mobile World Congress (MWC) va viure ahir la primera operació guiada amb cobertura 5G, que permet una connexió sense retards gràcies a la baixa latència. El cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal del Clínic i líder de la iniciativa, el doctor Antonio de Lacy, va connectar des del recinte firal de Gran Via amb l'equip de cirurgians, infermeres i anestesistes que es trobaven al quiròfan de l'hospital realitzant una laparoscòpia a un pacient per extreure-li part de l'intestí gros.

«És important no entrar amb molta profunditat per no lesionar l'uretra», assenyalava el doctor Antonio De Lacy, que liderava el projecte, mentre dibuixava una línia a la pantalla indicant per on ha de passar l'instrument que els cirurgians estaven utilitzant des de l'hospital Clínic.

«En aquesta àrea hi ha tots els nervis, s'ha de vigilar de no tocar-la», continuava, davant un auditori ple al Mobile World Congress, que veia en temps real el quiròfan amb l'equip format pels cirurgians, residents, infermeres i anestesistes.

«En cirurgia laparoscòpica, és molt important no equivocar-se del pla per on estàs entrant, això és el que hem comentat», va dir el cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l'hospital Clínic després de finalitzar la connexió.

La baixa latència -el temps que tarda un paquet d'una terminal a una altra- del 5G obre la porta a operacions remotes, és a dir, que un cirurgià pugui intervenir un pacient que es troba en un altre lloc. Aquest és l'horitzó dels impulsors del projecte Cirurgià remot, que de moment no hi posen calendari i que destaquen les aplicacions a curt termini que pot tenir la cinquena etapa de la comunicació mòbil.

«Ara de vegades et truquen perquè et canviïs i entris a quiròfan per donar l'opinió. Quan la 5G estigui completament desenvolupada, això no serà necessari, podrem valorar la situació a distància i, per tant, optimitzarem el temps», recalca De Lacy, que també és el cap del Departament de Cirurgia Mínimament Invasiva del Clínic.

«El control remot del pacient serà un pas molt important en els propers mesos o anys», va afirmar el director general de l'Hospital Clínic, Josep Maria Campistol, que va destacar que la tecnologia 5G obre «un nou escenari molt important no només per a l'hospital sinó per al sistema de salut». «La intel·ligència connectada és crucial per a la salut», va reblar Campistol.

L'hospital Clínic és el primer centre a l'estat espanyol que ha incorporat la tecnologia 5G en un quiròfan, l'Optimus, que pot registrar en format audiovisual i des de tots els angles la seva activitat i enviar la informació en temps real.

«Això és realment revolucionari», va celebrar el conseller delegat de GSMA, John Hoffman, en la presentació de l'operació amb 5G. «És la primera vegada que en la indústria, en el nostre planeta, s'utilitza la 5G per millorar la qualitat de vida de les persones, que és el nostre objectiu», va assegurar el CEO de Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau.

La directora de xarxa de Vodafone Espanya, Julia Velasco, va recalcar que l'operació és «un exemple perfecte de tot el potencial que pot desenvolupar en la societat la 5G».

La xarxa 5G l'ha desenvolupada Vodafone, integrada en l'aplicació de Telestration AIS (Advances In Surgery) Channel, una plataforma en línia referent en educació mèdica i pionera en teleformació de cirurgians.

Segons el CEO d'AIS Channel, Rod Menchaca, la seva «obsessió» és portar l'«ensenyament dels millors professionals» de la medicina «arreu del món» amb aquesta tecnologia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook