El campionat de robòtica RoboCAT ha tancat les inscripcions d'aquest 2019 amb un total de 92 inscrits, el doble dels que hi havia l'any passat (46). A més, un dels organitzadors de la competició, Guillem Martínez, ha detallat que 41 de les formacions són de les comarques gironines i 51 són de la demarcació de Barcelona.

Aquest any els taulells per on hauran de circular els robots estan inspirats en la revolta de les remences, un moment clau de la història catalana en què "la pagesia es va plantar davant l'aristocràcia catalana pels mals usos dels drets feudals". Segons Martínez, la competició és una bona oportunitat per "compaginar els coneixements de robòtica amb un moment històric del país".

A més, aquest any s'ha apostat per un "objectiu molt senzill" en les lluites classificatòries. Hi haurà dos equips per cada taulell, un d'ells representarà a la pagesia i l'altre a la noblesa catalana. Cada equip tindrà 100 taps de suro i ha d'utilitzar el robot per tirar-los al camp contrari.

De tota manera, en aquestes rondes es generarà "una interacció autèntica" entre els dos equips ja que els robots també hauran de recollir els taps que va tirant l'equip contrari al camp i tornar-los a llançar. Quan s'acabi el temps es classificarà qui tingui menys taps en el seu camp.

Aquesta edició del RoboCAT també compta amb una redistribució de les categories. D'una banda, hi ha la categoria júnior que engloba els estudiants de 5è i 6è de primària i 1r i 2n d'ESO. Després hi haurà la categoria sènior pels alumnes de 3r i 4t d'ESO, Batxillerat i dels Cicles Formatius de Grau Mitjà i una última categoria d'adults, per a tots els majors de 18 anys.

D'altra banda, el responable de Serveis Educatius i Formació Permanent dels Serveis Territorials d'Educació a Girona, Pere Costa, ha destacat la importància del foment de la robòtica entre els alumnes de primària i secundària. Segons Costa, "darrera de la robòtica hi ha un valor molt més important, que és el de l'emprenedoria". Costa ha defensat que quan als nens se'ls mostra la necessitat de construir un robot per resoldre una necessitat, s'està ensenyant a "tirar endavant una idea i tirar endavant un projecte per la millora de la ciutadania del país".

El campionat del RoboCAT es distribuirà en dues fases territorials, una a Barcelona (el 27 d'abril) i l'altra a Girona (el 4 de maig). En ella hi haurà una ronda classificatòria entre tots els equips en què es sumaran tres punts per partida guanyada i un punt en cas d'empat. Els equips amb més puntuació passaran a les eliminatòries, d'on en sortiran els que disputaran les semifinals i els guanyadors aniran a les finals territorials.

Posteriorment, per a la participació de la gran final es seleccionaran els 32 equips de tot Catalunya amb més puntuació. La prova es celebrarà l'11 de maig a l'escola Els Estanys de Platja d'Aro. Aquesta serà la segona edició que es farà a l'escola empordanesa.