01 de març de 2019
01.03.2019
Diari de Girona

Citen a declarar 21 persones pels fets de l'aniversari de l'1-O el 2018 a Girona

Els arrestats pels talls del TAV denunciaran la Policia Nacional per detenció il·legal i lesions. S'anuncien manifestacions entre el 7 i el 15 de març

01.03.2019 | 01:31
Citen a declarar 21 persones pels fets de l'aniversari de l'1-O el 2018 a Girona

Un total de 21 persones estan citades a declarar durant els pròxims dies, investigades per desordres públics, atemptat contra l'autoritat i ultratge a la bandera espanyola. La majoria d'elles van ser detingudes el passat 16 de gener per la Policia Nacional -com per exemple els alcaldes de Verges i Celrà-, mentre que dues han rebut la citació arran d'una investigació dels Mossos d'Esquadra.

Els fets que s'investiguen fan referència al tall del Tren d'Alta Velocitat (TAV) que va tenir lloc durant l'aniversari de l'1 d'octubre del 2018, però també per uns altres fets que van passar el mateix dia, quan es va despenjar la bandera espanyola de la seu de la Generalitat a Girona. Tal com va explicar l'advocada dels encausats, Montserrat Vinyets, «existeixen dos atestats fets per dos cossos policials diferents». El primer va ser elaborat pels Mossos d'Esquadra l'endemà. Al cap de pocs dies, el 4 d'octubre, es va presentar una denúncia d'Adif en què s'explica que «hi ha uns trens que no han sortit i es quantifiquen uns danys al mobiliari en uns 2.000 euros».

«Això va ser sobresseït pel jutge de forma provisional perquè no hi havia cap autor conegut», va afegir. Paral·lelament, els Mossos van anar fent diligències ampliatòries de l'atestat, i bastants dies després el Cos de Policia Nacional (CNP) va decidir iniciar-ne unes altres, requerint explicacions a Adif. L'empresa va portar la mateixa denúncia i a partir d'aquí van començar unes diligències d'investigació que van acabar en les detencions del 16 de gener.

«Aquestes s'emparen en un article del Codi Penal que es refereix a fets que comportin danys a les vies fèrries o un greu dany a la circulació ferroviària amb penes de presó d'1 a 5 anys, més enllà dels desordres públics que fins ara havíem trobat», va relatar Vinyets. «Aquest tipus de delictes estan previstos per altres fets, no per algú que s'asseu a la via sense provocar cap dany i marxa de manera voluntària». Per tot això, s'ha iniciat una campanya antirepressiva per donar suport als encausats que preveu mobilitzacions de suport els dies 7, 14 i 15 de març, coincidint amb les citacions.

Preparant una denúncia

Els encausats també van anunciar que volen interposar una denúncia a la Policia Nacional per detenció il·legal i lesions. L'advocada va apuntar que aquesta encara no està presentada i que s'ha d'acabar de confeccionar. «Hi ha una persona que en el moment de la detenció va ser lesionada i es troba de baixa, potser el 15 serà un bon dia per entrar-la», va afegir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook