El municipi osonenc de Folgueroles va acollir ahir al matí l'acte institucional de desmantellament de la línia de 220 kilovolts (kV) paral·lela a l'eix Vic-Bescanó-Santa Llogaia de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de 400 kV. El tram que ahir es va començar a desmuntar inclou 100 torres en un recorregut de 38 quilòmetres entre Vic i Bescanó. Red Eléctrica de España (REE) va informar ahir que la durada dels treballs serà d'uns 6 mesos. L'acte va acollir la presència de diverses autoritats, com ara la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón; el director general d'Energia de la Generalitat, Pere Palacín; la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps; els alcaldes de Vic, Bescanó i Folgueroles, i membres de Red Eléctrica. El batlle de Folgueroles, Carles Baronet, es va mostrar molt satisfet dels treballs que fa temps que els veïns reivindiquen per reduir l'impacte paisatgístic.

La línia de 220 kV que ahir es va començar a desfer passa per diversos municipis de la província de Barcelona, com ara Vic, Folgueroles, Sant Sadurní d'Osomort i Vilanova de Sau, i de la demarcació de Girona, com ara Sant Hilari Sacalm, Osor, Santa Coloma de Farners, Brunyola, Anglès i Bescanó. Red Eléctrica apunta que l'execució d'aquests treballs ha estat possible gràcies a la culminació de l'eix de la MAT de 400 kV amb la posada en servei, a principis d'any, de la subestació de la Farga, situada a Medinyà (Sant Julià de Ramis), amb l'objectiu de millorar la seguretat i qualitat del subministrament elèctric de tota l'àrea del nord de les comarques de Girona i la Costa Brava, a banda de facilitar la connexió internacional amb França. Per tant, amb l'inici de l'activitat de la Farga, tota la línia d'alta tensió es pot donar per instaurada. Fonts de la companyia elèctrica puntualitzen que concretament la línia de la MAT del tram Vic-Bescanó va començar a funcionar el 2015, de manera que l'objectiu actual és retirar totes les torres paral·leles a aquesta línia d'alta potència.

Red Eléctrica va explicar ahir que en un principi estaven instal·lades sobre el terreny tres tipologies de línies elèctriques: una línia de 220 kV de Vic a Bescanó, que és la que ahir es va començar a desmantellar; una línia també de 220 kV de Bescanó a Santa Llogaia, que també ha iniciat els treballs de retirada; un traçat de 132 kV de la Farga a Santa Llogaia, i una línia de 110 kV que passa per Sant Hilari Sacalm.

En començar a instaurar la MAT, es va optar per compactar aquests tipus de subministraments en les estructures de la nova línia d'alta tensió, de manera que les antigues línies paral·leles van quedar en desús. En aquest sentit, la voluntat de Red Eléctrica és retirar totes les torres que no són necessàries i que agreugen l'impacte paisatgístic dels territoris. La companyia afirma que aquest repte és complex i de llarga durada, de manera que els treballs s'aniran fent de forma progressiva. En aquest sentit, la directora general de Transport de REE, Eva Pagán, va afirmar ahir que «s'ha hagut d'esperar a realitzar tots els processos administratius i també acabar algunes infraestructures per poder desmuntar les torres sense perjudicar la qualitat del subministrament elèctric. Ara que la MAT està en ple funcionament, ja es poden començar a retirar les línies que són antigues». Un dels avantatges que ressalta l'empresa és que la MAT no haurà suposat un increment del nombre de torres respecte a les que hi havia anteriorment.

La consellera Àngels Chacón va afirmar que «ha estat complex arribar fins aquí, però penso que és important destacar el compromís que hi ha hagut per part de totes les bandes». L'alcalde de Folgueroles es va mostrar ahir molt satisfet, ja que «algunes de les torres tocaven llocs verdaguerians del territori. Ara és el moment d'oblidar aquests 8 anys de batalla entre tots plegats i considerar que finalment s'ha aconseguit el repte».