L'hospital d'Olot assumeix des d'aquest mes totes les proves radiològiques de la Garrotxa. El Servei de Diagnòstic per la Imatge de l'Olot assumeix les radiografies i les TAC dels pacients de la zona d'Olot i Besalú, que fins ara s'havien de desplaçar a l'hospital Santa Caterina de Salt per a fer-se les proves, i també s'incorpora una nova tècnica de radiografia bucodental que es feia al CAP d'Olot. Aquests canvis són fruit de l'aliança estratègica establerta entre l'hospital i l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI).

Fins fa uns mesos els usuaris de les ABS d'Olot i Besalú havien de desplaçar-se a Salt per fer-se un TAC. Des de l'agost, fruit d'un conveni amb l'IDI, podran fer-ho a l'hospital d'Olot. Aquest també és el cas de les radiografies, que fins l'octubre es feien al CAP d'Olot i que ja es fan a l'hospital. Els usuaris de les altres ABS de la Garrotxa, Sant Joan les Fonts i la Vall d'en Bas, ja es dirigien al centre hospitalari garrotxí per fer-se la prova.

Des d'ahir, l'hospita incorpora una nova tècnica, l'ortopantomografia, una radiografia panoràmica que mostra en una sola placa totes les dents i l'os que les envolta, la qual cosa aporta informació addicional sobre les dents i els teixits, i les estructures que les suporten. L'aparell per realitzar-les s'han instal·lat aquest 2019.

Aquesta activitat suposa per a l'hospital d'Olot un increment d'unes 4.000 radiografies, uns 240 TACs i unes 2.000 ortopantomografies anuals.

Segon conveni en 5 anys

El centre ja va arribar a un acord amb l'IDI que permetia realitzar TACs urgents les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any a l'hospital d'Olot, per després enviar la prova telemàticament al radiòleg de guàrdia de l'ID, que comunicava el diagnòstic al d'Olot. Abans d'aquest acord, quan es feia una exploració urgent els caps de setmana o a les nits, el pacient s'havia de desplaçar fins a l'hospital Trueta de Girona. Durant el 2018 s'han fet 575 proves de telediagnòstic.

L'aliança també contempla facilitar la transmissió de coneixements i potenciar la millora professional en el diagnòstic per la imatge i la medicina nuclear.