Les entitats que integren la Plataforma Educativa(la fundació que porta el mateix nom, Astres, Gentis, Infància i Família, Utopia, Eina Activa EI i Resilis) han signat una ampliació del seu codi ètic, que, tal com va explicar una de les seves redactores, l'advocada Haidé Costa, té com a objectiu introduir «la cultura de l'ètica» i evitar delictes. Els protocols de control que s'han dissenyat es complementen amb una bústia externa i confidencial per notificar incompliments, i «sobretot -va subratllar Costa- per posar-hi solucions».

L'ètica aplicada a les organitzacions socials, la transparència i el compliment de la normativa van centrar la taula rodona amb què la Plataforma Educativa va presentar ahir el seu nou codi ètic. En la introducció, el director de la Càtedra Ferrater i Mora de la UdG, Joan Vergés, va considerar que aquests documents «descarreguen de la necessitat d'abordar un problema que podria ser una càrrega moral», però va advertir que «no hi ha codi ètic que reguli les sensibilitats, les regles intermèdies que permeten resoldre situacions imprevistes».

La jurista Gemma Calvet, ponent de la Llei de la transparència i directora de l'Agència de Transparència de l'àrea metropolitana de Barcelona, va explicar el dret de la ciutadania a accedir a qualsevol informació d'entitats públiques i privades -si reben finançament públic- i va afirmar que «un codi ètic ha de facilitar el compliment de la normativa».

L'última intervenció va mostrar les particularitats ètiques del tercer sector ambiental mitjançant la intervenció del director de la Fundació Emys, Marc Vilahur. «L'ètica ambiental és la més descuidada i difícil de controlar», va lamentar, alhora que va assegurar que «el tercer sector és la punta de llança de les transformacions socials». Vilahur va destacar que la interrelació d'entitats com la que mantenen les fundacions Emys i Astres comporta «un enriquiment dels codis ètics de cadascuna».