Des de les diverses entitats i organismes vinculats al riu Ter, un any més s'ha dut a terme un cens dels ocells que hivernen al curs del riu al seu pas per les comarques del Ripollès, Osona, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Enguany, des del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), associat al Museu del Ter i a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, i des del Consorci del Ter, s'han sumat les dades dels diferents censos territorials, iniciativa que ha permès novament comptar amb les xifres totals dels ocells hivernants al riu Ter, donant com a resultat més de 5.000 exemplars d'ocells aquàtics.

El CERM i el Consorci del Ter han elaborat un informe en què es detalla el nombre d'ocells en funció de la família i l'espècie. L'anàlisi detalla que la població total de la família dels anàtids ha estat superior als 2.000 exemplars. La gran majoria d'aquests han estat ànecs collverds, dels quals prop de la meitat eren presents a la comarca d'Osona i un terç al Gironès, mentre que la resta s'han localitzat sobretot al tram baix del Ter ubicat a la plana empordanesa. També es van observar alguns xarxets a Osona i al Baix Ter, un morell de plomall a Osona i una oca egípcia -l'única espècie al·lòctona o invasora observada- al Gironès. Altres ocells capbussadors detectats han estat cabussons emplomallats a l'embassament de Sau, cabussets al llarg de tot el riu (un total de 43 exemplars), especialment als trams d'aigües encalmades, i els corbs marins. Pel que fa als corbs marins grossos, el total ha estat proper als 400 exemplars. Aquesta xifra és inferior a la de l'any passat, confirmant un descens observat en els darrers anys arreu del país. Es desconeix si és degut a controls fets al nord d'Europa o a oscil·lacions relacionades amb el clima.

Pel que fa als ardeids, el gruix ha estat a la comarca del Gironès, amb uns 750 exemplars, mentre que a Osona s'han observat 300 exemplars i al Ripollès una vintena, la majoria d'ells bernats pescaires. Els esplugabous (907) han estat presents al Gironès de forma majoritària, però amb un altre nucli d'uns 237 exemplars a Osona, mentre que el martinet blanc i el bernat pescaire han estat més repartits al llarg del riu. L'agró blanc, una espècie que abans era molt escassa, segueix augmentant les seves xifres, i en total al Ter s'han comptabilitzat 34 exemplars. Pel que fa a les gavines, el gavià argentat és el més abundant, amb un mínim de 800 exemplars en tot el riu. Pel que fa als limícols, s'han recomptat ben pocs exemplars durant el cens, atès que el riu és un hàbitat poc idoni per a la majoria d'espècies d'aquest grup.

Recompte de rapinyaires

El cens ha aprofitat també l'esforç de molts observadors per fer un recompte dels rapinyaires, que n'han comptat una seixantena, com ara l'aligot, el xoriguer o l'esparver. També s'han trobat ocells de mida petita, com són el blauet, la merla d'aigua, o el rossinyol bord, entre altres. En els censos territorials realitzats, en total hi han participat prop d'un centenar de voluntaris de les cinc comarques esmentades relacionades amb el riu.