02 de març de 2019
02.03.2019
Diari de Girona

La Generalitat fa l'aprovació inicial del Pla Especial de l'Alta Garrotxa

Estableix la possibilitat de fer convenis per aprofitar finques amb poc rendiment

02.03.2019 | 01:24
La Generalitat fa l'aprovació inicial del Pla Especial de l'Alta Garrotxa

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ahir, va signar l'aprovació inicial del Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l'Alta Garrotxa. Ara, el document estarà en exposició pública durant tres mesos. En aquest període, es faran presentacions a Camprodon (Ripollès), Albanyà (Alt Empordà) i una localitat indeterminada de l'Alta Garrotxa.

A més, faran presentacions a propietaris forestals i sectors proteccionistes. La previsió és que l'aprovació definitiva tingui lloc abans d'acabar l'any. L'aprovació va ser presentada per Ferran Miralles, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, i el president del Consorci de l'Alta Garrotxa, Santi Reixach.

Es tracta del document que ha de regular la protecció, ordenació i gestió de l'espai natural. El pla establirà les regles de joc en la lluita contra les espècies invasores animals i vegetals i gestionarà l'ús social de l'espai natural.

Estableix les mesures normatives i d'actuació necessàries per conservar el patrimoni natural, i la qualitat paisatgística de l'espai. Una de les novetats és que el pla estableix una nova estratègia de gestió per incrementar el potencial natural de les de les finques poc atractives amb la voluntat de fer-hi activitats com el turisme de natura i la fauna.

En aquest sentit, la Generalitat vol establir convenis amb els propietaris de finques poc productives. Els acords tindran línies d'ajut perquè els propietaris trobin rendibilitat a les finques.

«Les zones que no entren en l'explotació dels boscos i els propietaris no saben què fer-ne, doncs inventar-nos una zona potent en natura», va exemplificar Ferran Miralles.

El pla estableix diverses àrees d'atenció especial. Es tracta d'aquells àmbits on, per les seves característiques específiques, determinades actuacions resten prohibides o, al contrari, són els únics on s'hi poden desenvolupar determinades activitats. És el cas de determinats hàbitats i de petites peces de bosc que exigeixen una gestió diferenciada, com ara les castanyedes, les teixedes ibèriques o les deveses.

El Pla Especial de l'Alta Garrotxa és el resultat d'un treball que va començar el 2008 i que en els darrers temps va ser actualitzat i aprovat pel Consorci de l'Alta Garrotxa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook