Ripoll és una de les cinc poblacions catalanes que participen en una prova pilot del Departament d'Educació per ampliar els Plans Educatius d'Entorn (PEE) dels 0 als 20 anys, que començaran el curs vinent i s'allargaran dos anys. Els altres municipis són l'Hospitalet de Llobregat, Tàrrega, Ripoll, Sant Vicenç dels Horts i Esplugues de Llobregat.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, va explicar que aquest és el «primer pas per universalitzar uns plans d'entorn treballats amb els ajuntaments, per garantir l'èxit educatiu dels nostres alumnes dels 0 als 20 anys, i perquè desaparegui la fractura social o la segregació». Perquè la característica més destacada del projecte presentat ahir a Barcelona és que s'eixampla l'edat dels destinataris dels plans, més enllà de l'etapa obligatòria; abastarà els infants de 0-3 anys i les seves famílies, així com els joves d'ensenyaments postobligatoris fins als 20 anys.

Bargalló va recordar que els plans «van néixer per respondre a una realitat inicial urgent, però són més que això: són una eina indispensable de transformació del teixit educatiu i del treball comunitari».

Actualització dels plans d'entorn

El principal objectiu dels nous plans d'entorn és convertir-los en un model més universal. És a dir, que ja no s'entén com un programa per als estudiants més vulnerables o d'àrees socialment desfavorides, sinó que s'amplia a tot l'alumnat i es concep com una nova forma d'entendre l'educació.

Durant la presentació del projecte, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, va destacar que la nova iniciativa permetrà treballar per millorar una situació que ha afectat el municipi, arran dels atemptats comesos l'agost del 2017 a Barcelona i a Cambrils. «El 17 d'agost va suposar un canvi, ens vam veure immersos en un sisme increïble», va manifestar l'alcalde, i va afegir que «agraïm al Departament que posi recursos per treballar per al futur, cal intentar que el passat no torni a succeir, i per això és clau l'educació».