Gairebé la meitat de les donacions de sang les fan dones, malgrat que poden fer-ho amb menys freqüència que els homes. De les 29.102 donacions de sang que es van registrar l’any passat a les comarques gironines, 13.758 van ser realitzades per dones donants i les 15.344 restants, per homes.

Així, les dones van protagonitzar el 47% de les donacions de sang a Girona, malgrat que pel fet de tenir els nivells més baixos d’hemoglobina que els homes i pels sagnats de la menstruació, la població femenina pot donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes, quatre.

Segons les dades facilitades pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que aquesta setmana celebra el Dia de la Dona amb la campanya «Dona power», que reconeix la tasca de les dones que donen sang, teixits o llet materna, l'any passat es van comptabilitzar 110.000 dones donants arreu del país.

93.550 dones van donar sang durant el 2018, una xifra molt similar als 93.566 homes que també van fer una aportació a les reserves del banc de sang. A diferència de l'any 2017, que les dones de menys de 25 anys eren les que més donaven, el 2018 les de 30 a 44 anys van ser les més conscienciades de la necessitat de donar sang i la donació d'aquest grup d'edat representa una mica més del 30% del total.

Després les segueixen les dones de 45 a 54 anys que sumen un 24,5% i les que menys donen son les del grup de 25 a 29 anys amb un 7,8% del total.

En la donació de plasma, el líquid de la sang, hi ha hagut 8.420 donacions de dones, un 20% més que l’any anterior, segons les dades del Banc.

Només al 2018, 3.231 catalanes van donar el cordó umbilical en el moment de naixement dels seus fills per tractar malalties hematològiques i 684 han donat llet materna que ha servit per tractar 610 nadons prematurs extrems.

Pel que fa als teixits, van donar-ne 3.497 dones entre pell, vàlvules cardíaques, còrnies, moll d’os i teixits musculoesquelètics.

«Dona power»

Aquesta setmana, una dotzena d'hospitals catalans, entre ells l'hospital Josep Trueta de Girona, i una cinquantena de campanyes mòbils acullen la campanya «Dona Power» que impulsa el Banc.

L’eslògan d’aquesta campanya de donació fa referència al poder de donar que tenen les dones, ja que, a més de donar sang i teixits, també poden donar elements biològics com els cordons umbilicals, per poder tractar la leucèmia, o la llet materna, per atendre nadons prematurs.

Fins al 8 de març, les donants que vagin a les instal·lacions del banc als principals hospitals catalans es podran fer fotos i recollir xapes distintives.

També s’ha fet una proposta a agrupacions i entitats de dones per donar en grup i animar a través de les xarxes a tothom a fer-ho, amb l’etiqueta #DonaqueDonaSang.