El mural La Manada penjat a la façana de l'ajuntament d'Olot per l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa ha provocat la reacció del Partit Popular de Catalunya. Aquesta formació exigeix a l'alcalde, Josep Maria Corominas, la retirada immediata de l'obra La Manada de la façana de l'ajuntament i es reserva «el dret de prendre les accions que siguin necessàries».

El mural està penjat des de la nit del 4 de març i forma part d'una acció de l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa que consisteix en penjar murals, cada mes, amb imatges reivindicatives del procés basades en el quadre La càrrega (1902) de Ramon Casas.

En aquesta ocasió el mural és de Quim Domene, qui ha explicat que la seva idea està basada en el procés i en la vaga convocada per col·lectius feministes per al 8 de març.

Segons ha explicat Domene, a dalt del quadre hi ha un epígraf que diu: «155 presenta». Sota l'epígraf hi ha un cartell amb lletres de neó sobre un fons lila. El cartell exposa: «La Manada».

Sota la denominació «La Manada» hi ha cinc genets inspirats en un dels guàrdies civils del quadre La càrrega de Ramon Casas. Els genets tenen els rostres del rei Felip VI, Pedro Sánchez, Albert Rivera, Santiago Abascal i Pablo Casado.

Davant dels genets, hi ha un dibuix de l'escultura Desconsol de Josep Llimona. Tot el muntatge se sosté sobre un cartell fet amb lletres grogues que diu «República».

En un comunicat el Partit Popular expressa «el seu malestar i indignació davant del fet». Consideren el mural una obra clarament ofensiva, que transmet una inadmissible «falta de respecte al Rei i als líders polítics de diferents partits demòcrates». «Entre ells el nostre, ja que s'hi troba representat el president del Partit Popular, Pablo Casado, de manera insultant», exposen.

Consideren inapropiat que «es barregi un tema tan greu com és el succés amb el que està relacionat el títol de l'obra amb les accions del Rei i dels polítics que es troben il·lustrats a la façana de l'ajuntament». El Partit Popular Català espera que l'alcalde reconsideri la seva decisió de permetre aquesta exposició en una institució.

«L'Ajuntament ha de representar el conjunt de veïns i veïnes de la localitat, i no només una part. Si no atén la nostra petició, des del Partit Popular de Girona ens reservem el dret de prendre les accions que siguin necessàries», exposa el comunicat.

El setembre del 2018, el PSC va criticar que l'assenyalessin en el mural que l'Assemblea penja cada mes a la façana de l'ajuntament d'Olot. En aquella ocasió el símbol era un guàrdia civil muntat a cavall que sostenia una bandera del PSC.