L’escola Carme Auguet, situada al barri gironí de Pont Major, s’ha avançat al dia internacional de les dones, que es commemora el 8 de març, ja que va dedicar la seva setmana cultural a reivindicar els noms femenins de la història, a trencar tòpics relacionats amb el gènere i a ajudar el seu alumnat a prendre consciència del masclisme i de les situacions discriminatòries que es produeixen al seu entorn.

«Dones poderoses» és el lema amb què aquest centre d’educació infantil i primària va organitzar, al llarg de la setmana passada, diverses activitats, xerrades i excursions relacionades amb l’empoderament sociolaboral de la dona. Tal com va destacar l’escola, el seu propòsit era aconseguir que les nenes i els nens reflexionessin sobre la discriminació de gènere; alhora que els mostraven dones que han sobresortit en àmbits professionals com els de l’empresa o de la política, que els prejudicis d’una part de la societat encara consideren com a majoritàriament masculins.

Experiències en femení

Amb aquesta finalitat, el centre educatiu va convidar l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la ninotaire Pilarín Bayés, la influencer gironina Khaoula Boumaaza -té 50.000 seguidors a la xarxa social Instagram, on és coneguda com a Absolutely Khaoula- o una de les fundadores de l’empresa iogurtera Llagurt, Íngrid Rahola.

Totes elles van explicar a l’alumnat quin és el seu dia a dia i quin és el seu punt de vista sobre «com poden començar a generar el canvi cap a una societat sense discriminació de gènere» -va especificar el centre. Les seves aportacions es van complementar amb altres de dones del barri de Pont Major, com la d’una mare de l’escola que regenta una perruqueria i que els escolars van visitar.

El programa també va incloure una tarda de portes obertes a les dones de les famílies dels infants que tenia com a finalitat escriure’n la biografia perquè, «a cada família, la dona (a vegades mare, àvia, amiga, cosina, germana...) ja és prou poderosa amb totes les tasques que l’envolten» -tal com van apuntar des del Carme Auguet.

El capítol de sortides en va incloure una a la comissaria dels Mossos d’Esquadra, on els alumnes van tenir l’oportunitat d’aproximar-se a la feina policial de la mà de dues agents.

Els noms de la història

La setmana cultural també volia posar de manifest «l’omissió del paper que ha jugat la dona al llarg de la història», motiu pel qual cada curs va treballar «la biografia d’una dona pionera que la història escrita per homes ha menystingut».

Entre aquestes dones hi havia la pintora mexicana Frida Khalo (Ciutat de Mèxic, 1907-1954); la primera persona que va programar ordinadors, la matemàtica i física Ada Lovelace (Londres, 1815-1852); la paisatgista nord-americana Georgia O’Keeffe (Sun Prairie, 1887-Santa Fe, 1986); la primera aviadora que va travessar l’oceà Atlàntic, Amelia Earhart (Kansas, 1897-1939); o la investigadora Marie Curie (Varsòvia, 1867-1934), pionera en l’estudi de les radiacions.

La setmana cultural «Dones poderoses» de l’escola Carme Auguet es va tancar amb un muntatge a càrrec de les famílies del centre i organitzat per una mestra jubilada.