El Jutjat d'instrucció número 2 de Girona ha admès a tràmit la querella presentada per l'advocada de la Generalitat i ha acceptat que es personi com a acusació popular en la demanda col·lectiva per les càrregues de l'1 d'octubre del 2017 presentada pels ajuntaments de les localitats de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva.

Aquesta querella es dirigeix contra els agents de policia que van actuar durant els operatius, els seus comandaments i els responsables polítics dels mateixos. De la querella en pengen diverses peces separades en les quals s'hi van incorporar les denúncies interposades pels ferits arran de les actuacions d'aquell dia, aproximadament unes 200.

La querella es va admetre a tràmit el maig de l'any passat. Però ara fa pocs dies, precisament, els advocats voluntaris van entrar un escrit de queixa al jutjat criticant que la instrucció arrossegava «gravíssimes» dilacions. Entre d'altres, perquè encara no s'havien citat a declarar com a investigats aquells agents a qui els ferits per les càrregues ja havien identificat (adjuntant fotografies seves o el número de TIP a les denúncies).

Els advocats precisaven que ja se sabia la identitat d'una dotzena de policies i guàrdies civils. Entre aquests, quatre que van carregar al col·legi Bruguera de Girona o un altre que ho va fer a l'Ernest Lluch. A més, a la càmera Go Pro que la policia estatal va perdre al col·legi Verd, hi apareix el nom d'un comandament del cos.

Ara, el jutjat d'instrucció, en una interlocutòria, assegura que les diligències que encara queden per practicar no poden «condicionar» la pràctica de «diligències transcendentals» com la declaració dels investigats. I per això, ja avança que els citarà aquest mes d'abril. Per una banda, per raons d'agenda; i per l'altra, per garantir el seu dret a defensa (perquè els advocats dels agents tinguin temps per mirar-se la causa).

Canals alternatius

Aquesta interlocutòria, però, no és l'únic escrit que el jutjat d'instrucció ha emès en relació amb la queixa dels advocats voluntaris. En paral·lel, la jutgessa -que ara ha canviat, perquè és substituta- també ha dictat una providència centrada en les converses que policies i guàrdies civils van mantenir durant l'operatiu del referèndum. La jutgessa ordena als Mossos que agafin totes les transcripcions i que les analitzin, destacant tot allò «que faci referència a l'ús de la força». A més, demana que s'identifiqui el TIP dels qui mantenien «converses rellevants».