Coincidint amb el període de preinscripció escolar, que començarà el proper 29 de març i s'allargarà fins al 9 d'abril, la FaPaC (Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya) ha iniciat la campanya «La millor escola, l'Escola Pública» en defensa de la matriculació a l'escola pública catalana.

La campanya se centra en explicar i defensar els valors que caracteritzen l'activitat de l'escola pública segons la FaPaC: «universal, de qualitat, gratuïta, diversa, inclusiva, innovadora, pròxima, democràtica, participativa, feminista, aconfessional, excel·lent».

Per tal d'afavorir que la matriculació sigui un procés tranquil, des de la FaPaC s'ha preparat un decàleg amb vuit orientacions per facilitar aquesta tasca a les famílies. La FaPaC posa èmfasi en el fet que «la tria d'escola no és un dret de les famílies, sinó que el vertader dret és poder obtenir plaça en una escola pública».

La campanya comença incidint als pares que no s'han de deixar aconsellar ni influir per d'altres persones, ja que ells són qui sap què és el millor per als seus fills. Així, aconsella preinscriure el fill en l'escola pública més propera al domicili, tenint en compte que l'educació del mateix va més enllà del centre educatiu: «Segueix a casa, al barri, al poble o a la ciutat... la xarxa és una prioritat en l'educació del teu fill/a».

Aconsella també no refiar-se de les webs dels centres, ja que «totes les escoles públiques són igual de bones, independentment de la seva pàgina web, perquè totes estan administrades pel Departament d'Educació, disposen de professorat que ha accedit a la docència per criteris de concurrència competitiva, totes eduquen en la diversitat i totes són inclusives, és a dir, s'adapten a les necessitats de l'alumnat».

Així mateix, els pares haurien de visitar només l'escola pública del costat de casa, tenint en compte que «a les jornades de portes obertes intentaran captar-te com a client, no et deixis manipular, el teu fill/a no és un potencial client sinó un subjecte de drets».

D'altres recomanacions són «confiar en l'escola i el seu professorat», ja que els pares no tenen «la responsabilitat de ser persones expertes en educació»; recorda que les famílies «no tenen la responsabilitat d'escollir escola, és l'administració qui té l'obligació de proveir el nen d'una plaça escolar pública (gratuïta) propera al teu domicili»; i finalitza insistint que «la millor opció és l'escola pública més propera al domicili».