L'alumnat gironí que cursa religió continua anant a la baixa. En total, aquest curs 33.811 alumnes de centres públics i d'escoles cristianes de la Diòcesi de Girona estan matriculats l'assignatura de religió catòlica, el que representa un 28,85% del total d'estudiants des d'educació infantil i fins a batxillerat. La dada suposa un descens del 0,67% respecte al curs anterior, i manté la tendència a anar-se reduint lleugerament, sempre amb petits percentatges, assenyala el delegat episcopal d'Ensenyament del Bisbat de Girona i director del Secretariat Interdiocesà per l'Ensenyament de la Religió a Catalunya, Pere Micaló, que remarca que no es tracta de xifres «preocupants».

Micaló destaca que aquesta tendència és, per una banda, fruit de la secularització generalitzada de la societat, i de l'altra, perquè «estan pujant generacions de pares que ja no han fet classe de religió quan estudiaven, i no és que siguin contraris a l'assignatura, però sí que són indiferents a la religió, no la valoren com una matèria a l'escola». «Que aquests pares ja no hagin estudiat religió comporta un desconeixement, de no saber què es fa a l'aula i pensar que és catequesi», exposa.

Micaló, a més, desvincula totalment aquest lleuger descens dels escàndols d'abusos entre religiosos que s'han fet públics en els darrers temps. «Les estadístiques no indiquen una gran davallada en aquest sentit», diu.

Segons les dades de la Diòcesi, 14.224 alumnes estudien en centres públics i 19.587 en escoles cristianes. Tot i el lleuger descens, destaca el Bisbat, les dades de Girona se situen per damunt de la mitjana del conjunt de diòcesis catalanes i també es percep un augment de 293 persones entre el nombre d'estudiants de Secundària de centres públics que cursen religió.

«Històricament a la secundària era l'etapa en què es baixava més, però aquest petit augment ens indica que no hi ha tant abandonament quan es passa d'etapa educativa, que no s'han perdut un gran volum d'alumnat que feia religió a primària quan ha sigut l'hora de començar secundària», indica.

Globalment, l'etapa d'educació primària (6 a 12 anys) és la que concentra un major nombre d'inscrits a l'assignatura de religió catòlica, amb 18.140 alumnes, el que representa el 37,84% del total dels escolars Pel que fa a l'ESO, hi ha 10.878 alumnes, que equival al 34,76% de l'alumnat.

Pel que fa exclusivament als centres públics, aquest curs hi ha 9.088 alumnes (23,42%) d'educació primària matriculats a religió. A l'ESO, han escollit aquesta matèria 4.624 alumnes (18,49%), seguit d'educació infantil amb 423 alumnes (2,49%) i batxillerat, on l'han triada 89 alumnes (1,22%).

Pel que fa a la distribució comarcal, la Garrotxa és la comarca on més alumnes de centres públics cursen l'assignatura de religió (22,37%); la segueixen l'Alt Empordà (16,44%), el Gironès (15,98%), la Selva (14,56%), el Pla de l'Estany (13,64%); el Baix Empordà (12,88%) i el Maresme (9,71%).

Falta de professors

Actualment hi ha 171 mestres de religió a les escoles i instituts públics de Girona, a banda dels de les 427 docents d'aquesta matèria de les escoles cristianes.

El delegat d'Ensenyament del Bisbat apunta que continuen les dificultats per trobar professors de secundària per cobrir substitucions, i per això han demanat al Departament d'Educació que es puguin contractar docents que estan cursant els estudis religiosos encara que encara no hagin acabat la formació. La idea és que es puguin proposar docents que tinguin, com a mínim una tercera part dels estudis fets i que es comprometin a acabar-los amb el temps que estipuli la conselleria.