08 de març de 2019
08.03.2019
Diari de Girona

8 de Març entre cultura i religió

08.03.2019 | 00:37
8 de Març entre cultura i religió

Les xarxes socials s'han convertit en eines de transformació social molt potents. La democratització del coneixement i la informació ha permès una nova finestra necessària i imprescindible per l'activisme social. De fet, un dels moviments més importants dels últims anys ha estat el #metoo, que ha posat en valor la força d'internet per despertar consciències.

Qui més qui menys té una opinió sobre la dona i sobretot la musulmana. Les persones constantment opinen sobre el seu rol de dona dins de la religió.

En cada racó del món hi ha un grup de dones que porten al seu damunt una lluita per aconseguir uns drets. La manera de fer-ho no sempre és la mateixa i per això a vegades ens sentim amb la llibertat d'opinar. Opinar des de contextos culturals diferents és un error i a vegades ens fa pensar que el nostre activisme occidental és millor que els altres, quan el que estem fent és basar-nos en prejudicis i no des del coneixement.

Les lluites feministes són iguals a tot arreu, la diferència està en com l'entorn les visualitza. La tradició i la cultura d'un lloc imposen unes regles i la religió en té unes altres, i aquí és on comença el conflicte. La religió musulmana en cap moment anul·la la dona, el que anul·la la dona és la interpretació que fa la societat de l'Alcorà i els rols patriarcals i masclistes que estan presents al sistema.

En una de les trobades que faig amb joves em pregunten, al països àrabs i musulmans se celebra el 8 de Març? Evidentment, que se celebra. La diferència és que aquí es visualitza i se'n parla de manera pública, en canvi, en molts països la lluita és aconseguir la mera normalitat de la lluita com a tal.

S'ha de tenir clar que les lluites feministes no són pròpies ni úniques d'un col·lectiu concret sinó que són compartides amb totes les dones del món.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook