El Sindicat d'Estudiants de les comarques gironines va convocar ahir una mobilització a favor de la vaga feminista en el Dia Internacional de les Dones, començant amb una concentració a les 12 del migdia a la plaça U d'Octubre de Girona i una manifestació posterior. Després d'un breu parlament, el moviment lila es va desplaçar per la Gran Via de Jaume I fent marxa alçant ben alt les mans i els cartells, tot pronunciant «visca, visca, visca, la lluita feminista», «sense dones no hi ha revolució» o «no és un cas aïllat, s'anomena patriarcat». Centenars d'estudiants, la majoria preuniversitaris, van continuar el recorregut fins a la Facultat de Medicina, seguint pel carrer del Carme fins a unir-se a la batucada de la plaça Sant Domènec, on els estudiants van organitzar un vermut com a preludi al dinar popular que s'estava celebrant paral·lelament a l'Ateneu Salvadora Catà.

El manifest inicial de la mobilització a la plaça U d'Octubre va deixar clar que «el que estem fent avui és molt important, l'any passat vam fer història i aquest any també en farem. Ens diuen que les dones som iguals, però això és mentida». La responsable de fer el discurs va acabar afirmant amb contundència que «cal defensar el feminisme revolucionari i anticapitalista». En el punt de partida de la mobilització, dos estudiants, l'Aleix i l'Arnau, van deixar un moment de fer els preparatius pel dinar popular que els sindicats van organitzar i van apropar-se a escoltar el discurs estudiantil. Ambdós van explicar que s'havien aplegat en un grup de suport a les activitats programades perquè estaven a favor de la causa feminista.

Tot seguit, el riu lila es va anar estenent per la Gran Via de Jaume I amb un repicar de mans sense parar i crits a favor de la llibertat, la igualtat de gènere i en contra la violència masclista, tot mostrant cartells amb missatges com «cremarem tot el que ens ofega», «la nit és nostra», o «seràs la dona que et doni la gana de ser». L'Anna és estudiant de Batxillerat a Figueres i juntament amb algunes companyes de classe van decidir assistir a la mobilització estudiantil d'ahir. La mateixa va explicar que «trobem molt injust que en casos com «la Manada», els que van cometre l'acte terrorífic en surtin menys perjudicats que la pròpia víctima. Ens reivindiquem perquè creiem que és un acte que hauria de ser castigat, i també per trobar la major igualtat possible». Una de les companyes, la Carla, va manifestar que «és molt trist que en ple segle XXI encara hàgim d'estar lluitant per aquestes coses, i no és només avui que ho lluitem, sinó que ho fem cada dia i volem que això serveixi per a alguna cosa per les nostres filles i netes».

Per la seva banda, la Maria va subratllar que «per molt que hi hagi diferències biològiques, tots som iguals». Després d'arribar a la plaça Catalunya, els estudiants mobilitzats van anar fent marxa fins a perfilar tota la rotonda més propera a la Facultat de Medicina, amb la voluntat de seguir en ruta pel carrer del Carme i entrar en ple cor del Barri Vell. El sol picava amb força i feia brillar els cartells violetes que s'enfilaven per damunt de centenars de joves ocupant la via pública. Després de la plaça del Vi, va venir la de l'Oli, captant totes les mirades i rebent aplaudiments per part dels ciutadans que observaven la manifestació. Segons fonts policials, la mobilització estudiantil va anar canviant el recorregut previst sobre la marxa.

A través de la pujada de Sant Domènec, els joves va anar ascendint fins a arribar a la plaça on hi ha el Rectorat de la Universitat de Girona (UdG). A l'esplanada, els estudiants van seguir amb els clams i van celebrar un vermut a ritme de batucada com a preludi al dinar popular organitzat pels sindicats a l'Ateneu Salvadora Catà. La jornada convocada pel Sindicat d'Estudiants gironins va aconseguir reivindicar, així, que els joves tenen moltes ganes de fer ressò d'una lluita que cada vegada agafa més força a peu de carrer.