La vaga feminista convocada ahir a tot Espanya va tenir poc seguiment a Girona, igual que arreu de Catalunya, amb excepció de les universitats, on va ser del 72,44% entre treballadors i estudiants. Segons dades difoses pel Departament de Treball, fins a les quatre de la tarda d'ahir havien secundat la vaga un 8,23% d'empleats de la funció pública.

En educació la vaga tampoc va tenir força seguiment. El Departament va assenyalar que l'aturada d'alumnes en els cursos de tercer i quart d'ESO, de primer i segon de Batxillerat i els cicles de formació professional de grau mitjà i superior va tenir un seguiment del 25,68% a la província de Girona. Una xifra molt enrere del registrat al Vallès Occidental (80,47%), de les Terres de l'Ebre (65,36%), de Lleida (56,88%), de les comarques de Barcelona (50,17%) o de Tarragona (33,45%).

Els dos grans sindicats, CCOO i UGT, van registrar convocatòries de vaga de 24 hores per garantir una cobertura legal completa, tot i que cridaven a realitzar dues hores d'aturada, excepte en els sectors més feminitzats, com l'educació.

En el sector sanitari, el seguiment va ser del 3,75% en la pública i la concertada, i de l'1,15% en la privada, mentre que en el sector educatiu (els professors) es va situar entorn del 10%. A la xarxa de transport de viatgers, el seguiment va ser del 18,5% a la xarxa de metro, del 3,23% en la d'autobús, del 9,07% en Ferrocarrils de la Generalitat i del 7,69% a Rodalies.

Escàs seguiment a les empreses

Quant al consum energètic, es va reduïr en un 1,57% en comparació al mateix període del dia abans, el que dona una idea del poc seguiment de la jornada de vaga en la indústria catalana. La Pimec va xifrar en un 1% el seguiment mentre que un 7,3% va optar per aturar la seva activitat durant dues hores.

La patronal va assenyalar que va detectar problemes en els accessos a les grans ciutats que van dificultar l'accés al lloc de feina a aquelles persones que volien anar a treballar. Les empreses catalanes van facilitar als treballadors sumar-se en les diferents reivindicacions per mitjà de pactes entre les dues parts, com la recuperació d'hores o la variació d'horaris.

Per altra banda, la patronal Cecot va fixar el seguiment, fins a les 12.30 hores d'ahir, en un 5,4% entre les empreses associades en l'enquesta -aleatòria a 421 propietaris i gerents- que van fer per valorar la jornada. També exposaven que un 7,6% van detenir l'activitat durant dues hores.