La sororitat, la solidaritat entre les dones i la pluralitat dels feminismes van ser els conceptes reivindicats en l'acte institucional de la Generalitat de Catalunya amb motiu del 8 de març, que es va celebrar ahir a la tarda a Girona. Ambdós es van qualificar de «motor de canvi per assolir la igualtat efectiva i real» i, també, per «derrocar el patriarcat d'una vegada per totes».

Així va acabar el manifest consensuat per l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la Delegació del Govern, la lectura la va fer la secretària del Col·lectiu de Dones de Sant Narcís, Àngels Casals, del qual va comptar amb la presència del delegat del Govern, Pere Vila, la tinenta d'alcaldia i regidora d'Hisenda i Règim Interior del consistori, M. Àngels Planas, la Coordinadora de l'Institut Català de les Dones (ICD), Fina Saurina.

El text recordava el llarg recorregut del feminisme com a moviment social, una lluita amb més de dos segles d'història, però que malgrat els avenços legislatius encara requereix «continuar reivindicant la igualtat efectiva entre dones i homes». També incidia en «l'auge feminista» dels darrers anys i en «l'apoderament de les dones», que ha fet tornar a ensenyar les «urpes» del patriarcat. El Govern va anunciar que l'ICD aprovarà el Pla estratègic de polítiques d'igualtat de gènere 2019-2022.

Sala Marina Ginestà

L'Ajuntament de Girona, per la seva banda, commemora el 8M amb una trentena d'activitats al llarg d'un mes. Entre elles, el 22 de març hi ha el bateig d'una sala de la Biblioteca Just Casero amb el nom de la periodista i escriptoria Marina Ginestà.