L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha tret a licitació un contracte destinat al manteniment forestal a prop dels embassaments de les conques internes per prevenir possibles incendis. El pressupost de licitació és superior als 96.300 euros i es poden presentar ofertes fins al 19 de març. Un cop adjudicat i signat el contracte, aquest tindrà una durada d'un any i mig, amb l'objectiu de vetllar per la prevenció d'incendis a les instal·lacions i els seus accessos.

La darrera vegada que es van portar a terme els treballs va ser l'any 2017. De fet, aquest tipus d'actuacions es realitzen de manera periòdica i quan es detecta un avanç de la vegetació per tal de garantir la seguretat. Els treballs consisteixen en la retirada d'arbres, la poda de branques i la retirada de vegetació que pugui suposar un risc. Les preses i les seves instal·lacions annexes són obres i edificacions aïllades en entorns rurals, i és per aquest motiu que cal crear i mantenir una franja de protecció contra incendis que vagi determinada per la normativa sectorial vigent.

També s'ha de tenir en compte la seguretat viària (incendis i reducció de visibilitat), i per això cal mantenir baixa la vegetació dels vorals de les carreteres d'accés a les preses i que són de trànsit públic. Segons fonts de l'ACA, dos exemples poden ser les carreteres de Sant Ponç i de Darnius-Boadella, vies «força transitades» que connecten amb nuclis de població. Les inspeccions de seguretat, per exemple, requereixen poder observar qualsevol zona de la presa i fonament, i entre d'altres però com a principal, «el contacte presa-fonamentació, que s'acostuma a omplir de vegetació, i en molts casos ja és a terreny natural».

Tres eixos d'actuació

Els treballs s'articularan en tres eixos. El primer, en l'àmbit Sud, inclou les actuacions a fer a l'entorn de les preses de Siurana i Foix. El segon, a la zona Centre, contempla les mesures a les preses de la conca del Llobregat (Sant Ponç, la Llosa del Cavall i La Baells), mentre que el tercer sector, Nord, preveu treballs a l'entorn de les preses de Sau i Darnius-Boadella.

Pel que fa a la distribució temporal, les actuacions es dividirien en dos períodes. En el primer (tardor i hivern) es faran tasques de retirada d'arbres sencers que no requereixin camió cistella, poda de brancam de la massa forestal o la sega de barders i tanques vegetals, «que poden provocar espurnes -i per tant, és impossible realitzar amb altes temperatures- i que impliquen una gran càrrega de feina sense dependre de quin moment de l'any es facin», sostenen.

El segon compendria el període de primavera/estiu, en què es reduiria la vegetació fresca que ha nascut i crescut durant la primavera. Aquestes feines s'executarien entre l'abril i el juny, quan ja pràcticament la vegetació ha acabat el seu procés de creixement i, per tant, ja no tornarà a rebrotar amb força. En funció de les temperatures i de les pluges, l'inici dels treballs pot ser endarrerit o posposat, i l'ordre d'actuació haurà de ser d'ubicacions que se situen a menor a major cota.

Més de 96.300 euros

En total, per les 8 preses que gestiona l'ACA (inclou la presa de Colomers i els seus entorns, la qual s'emporta un important percentatge de feina total), s'estimen necessàries un total de 94 jornades de treball completes de 8 hores d'un equip format per 2 persones, el qual haurà de tenir a disposició tota la maquinària professional necessària per a la poda d'arbres fins a quatre metres, neteja de sotabosc, biotrituració menor, reperfilat de barders, i tala d'arbres, sempre que no representi perill per als mateixos treballadors i per a edificacions o altres elements que puguin ser malmesos. Per altra banda, s'han dimensionat fins a 46 jornades de treball de tractor per tal de poder dur a terme la neteja de vegetació de marges de carreteres i altres grans superfícies planes.