Sindicats i col·lectius socials i culturals han cridat a "parar per canviar-ho tot" aquest divendres, jornada en la que s'està celebrant la vaga feminista convocada amb motiu del Dia Internacional de les Dones. La coordinadora Vaga Feminista ha organitzat aquesta aturada, i l'han secundat convocant aturades de 24 hores sindicats com CGT, IAC i CNT, mentre que CC.OO. ha convocat aturades de dues hores per torn i UGT ambdues opcions. El manifest acordat pels col·lectius ha cridat a plantar cara a la dreta i l'extrema dreta i el seu "ordre patriarcal, racista, colonitzador, capitalista i depredador de la vida" al planeta, per proposar una altra forma de veure, entendre i ser al món.

20.35 h

Multitudinària resposta en la manifestació de Girona

Girona ha aixecat un clam a favor dels drets de les dones aquest 8-M. La resposta a la crida de la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista ha estat multitudinària: Segons l'ajuntament, 10.000 persones s'han manifestat pel centre de la ciutat reivindicant la lluita feminista, la igualtat d'oportunitats i criticant que l'actual sistema "explota" les dones. La manifestació ha sortit de la plaça Independència i, passant per Jaume I, ha arribat fins a la plaça del Lleó. La protesta ha coincidit amb la concentració convocada per la Plataforma Feminista Gironina a la plaça U d'Octubre, que ha aplegat un miler llarg de persones. Aquí, el manifest que s'ha llegit ha criticat l'actitud "patriarcal" dels partits de dretes -Vox, Cs i PP- i que vulguin "negar la violència masclista". "Aquests partits no ens volen iguales, no representen a les dones", recull el text.

20.30 h

200.000 persones omplen el centre de Barcelona per reivindicar la igualtat entre dones i homes

200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert aquest divendres al vespre el centre de Barcelona per reivindicar la igualtat entres homes i dones en tots els àmbits de la societat, en el marc del Dia Internacional de la Dona i de la vaga general convocada per a aquest 8 de març. La manifestació ha estat encapçalada per un bloc format només per dones provinents de diverses entitats que ha avançat pel mig de la Gran Via des de plaça Espanya i fins a plaça Catalunya. Als laterals d'aquesta artèria central barcelonina, milers de persones s'han aglomerat al pas de la manifestació. El color lila ha predominat en un esdeveniment que també ha congregat moltes nenes i homes, per bé que la participació majoritària ha estat de dones.

20.15 h

Figueres mobilitza 500 persones en la vaga feminista del #8M

Figueres mobilitza 500 persones per reclamar igualtat de gènere. Amb crits de "visca la lluita feminista" la manifestacio ha començat a la Rambla i ha recorregut els carrers del centre de la ciutat

19.40 h

Pintades en alguns locals de Girona

Algunes de les persones que participen en la manifestació feminista de Girona han fet pintades en alguns establiments de la ciutat, entre ells a la seu de Diari de Girona

19.00 h

La plaça de l'U d'Octubre es comença a omplir

La concentració convocada per la plataforma feminista a la plaça de l'U d'octubre de Girona es comença a omplir. Hi actuaran Skata 23, Mc Sylvia, Alba MsDeathX i Les Anxovetes

18.30 h

Manifestació a Girona

Centenars de persones, majoritàriament dones s'han concentrat des de les sis de la tarda a la plaça Independència de Girona per iniciar una manifestació multitudinària. Predomina el color violeta i a les pancartes de les assistents s'hi poden llegir missatges a favor de la igualtat de gènere. Després de llegir un manifest i a crits de "Visca la lluita feminista" i "Sense la dona no hi ha revolució" s'han començat a moure i ara mateix estan tallant la Gran Via de Jaume I.

18.20 h

Tot a punt per la manifestació feminista de Girona - La plaça Independència plena de gom a gom

14.30 h

Blanes surt al carrer per revindicar "més de 1.000 raons" per fer la vaga feminista

Blanes s'ha sumat a la convocatòria de la vaga feminista d'aquest divendres 8 de març. A les 12 del migdia s'ha organitzat una concentració davant de l'Ajuntament i diverses dones han llegit un manifest per explicar les "més de 1.000 raons" per participar en la vaga general convocada per aquest divendres. En aquest sentit, el manifest ha lamentat que la vida de les dones segueixi "marcada per les desigualtats, la violència masclista, la precarietat i la bretxa salarial". La commemoració del 8-M en aquesta població selvatana seguirà durant el cap de setmana, perquè la Plataforma de Dones de Blanes instal·larà un punt lila informatiu al passeig de Mar, a l'alçada del carrer Ample.

14.30 h

Seguiment irregular de la vaga feminista amb les universitats com el sector amb més incidència (72,44%)

El Departament de Treball ha xifrat en un 72,44% el seguiment de la vaga feminista a les universitats. Es tracta d'una dada conjunta de treballadors i estudiants i és la xifra més elevada de les que ha donat el Govern a través d'un comunicat. Segons les dades de Treball, que són de les dotze del migdia, el seguiment ha variat segons els sectors. El seguiment al Metro de Barcelona ha estat del 18,5%. El 9,5% dels treballadors als centres d'ensenyament públic han secundat la vaga, que ha estat molt elevada entre els estudiants, mentre que el seguiment a la funció pública ha estat del 6,96%.

En el sector del transport de viatgers, a més de la dada del metro, el seguiment de la vaga ha estat del 7,69% a Rodalies Renfe, del 5,71% a Ferrocarrils de la Generalitat i de l'1,6% als autobusos TMB.

En l'àmbit de la salut, el seguiment ha estat del 2,63% entre els treballadors de la xarxa de centres públics i concertats, mentre en els centres privats ha estat del 0,52%, segons Treball.

Pel que fa a ensenyament, el seguiment dels treballadors dels centres d'ensenyaments públics ha estat del 9,5%, als concertats del 8,9% i als privats del 7,5%.

En canvi, el seguiment ha estat molt més elevat entre els estudiants de tercer i quart d'ESO, de primer i segon de batxillerat i dels cicles de formació professional de grau mitjà i superior, segons les dades que ha fet públiques el Departament d'Educació. Així, per serveis territorials, entre l'alumnat hi ha hagut un seguiment del 80,47% al Vallès Occidental, del 65,36% a les Terres de l'Ebre, del 56,88% a Lleida, del 52,1% al Baix Llobregat, del 50,17% a Barcelona comarques, del 43,41% a la Catalunya Central, del 38,01% al Maresme i Vallès Oriental, del 33,45% a Tarragona, del 28,69% a Barcelona ciutat i del 25,68% a Girona

13.33 h

Unes 500 estudiants gironines reivindiquen que «sense dona no hi ha revolució»

El Sindicat d'Estudiants de les comarques gironines s'ha reivindicat a favor de la vaga feminista pel Dia Internacional de les Dones protagonitzant una concentració avui a les 12 del migdia a la plaça U d'Octubre de Girona. Després d'un breu parlament, el moviment lila s'ha desplaçat a la Gran Via de Jaume I interrompent el trànsit i ha anat fent marxa alçant ben alt les mans i els cartells, tot pronunciant "visca, visca, visca, la lluita feminista", "sense dona no hi ha revolució" o "no és un cas aïllat, s'anomena patriarcat". El riu d'estudiants de secundària i batxillerat s'han desplaçat fins a arribar a la rotonda de la Facultat de Medicina, continuant el recorregut pel carrer del Carme fins a unir-se a la batucada de la plaça Sant Domènec on els estudiants han celebrat un vermut, a punt per unir-se al dinar popular que s'estava organitzant paral·lelament a l'antiga plaça Constitució. Segons la Policia Local, el recompte ha estat de 500 participants.

12.07 h

La manifestació sindical i la d'estudiants s'uneixen al pont de Pedra

{C}

12.01 h

Enfrontaments verbals davant de la seu de la Generalitat

Els treballadors de l'ens català i els manifestants sindicals s'han enfrontat verbalment a les portes de l'edifici i durant la concentració habitual de cada divendres en protesta per l'empresonament dels líders independentistes. Segons els manifestants sindicals, durant la jornada d'avui no s'haurien de celebrar altres actes que no fossin relacionats amb la vaga feminista.

11.30 h

Arrenca la manifestació sindical del 8-M

Joves, grans, estudiantes, treballadores, jubilades, dones de la neteja, administratives o treballadores del comerç arrenquen la primera gran protesta a Girona pel 8 de març, Dia de la Dona. Centenars de feministes militants han omplert des de les 11 del matí la carretera Barcelona de Girona per participar en la manifestació sindical unitària. La concentració es fa davant del supermercat Dia, en suport a les seves treballadores, que encapçalen la protesta. La companyia va anunciar que té la intenció de presentar un ERO que afectarà uns 2.100 empleats, la majoria dels quals dones. Els sindicats veuen en el cas de Dia el símbol de la precarietat laboral que viuen les dones, la major part de les quals han de trobar feines parcials i precàries en el sector serveis, especialment en el comerç.

· Llegeix més

11.14 h

Seguiment massiu de la vaga del 8M a la UdG i una activitat docent gairebé aturada

El seguiment de la vaga feminista del 8M a la Universitat de Girona (UdG) ha estat massiu amb les aules buides i molt poca activitat docent. La jornada reivindicativa ha començat a primera hora sense incidències. Pel que fa a la participació del PAS, s'està a l'espera de l'aturada que es farà de dues hores aquest migdia per veure'n el seguiment. Entre les activitats organitzades al llarg del dia, hi ha un taller de pancartes i banderes, un dinar popular seguit d'un concert i la manifestació unitària de les sis de la tarda que surt de la plaça Independència de la ciutat.

10.40 h

Els Mossos custodien les entrades de El Corte Inglès de Girona

Després d'enfrontaments entre manifestants i la seguretat privada del centre comercial, el cos policial ha protegit els seus accessos.

10.12 h

Els manifestants es dirigeixen al centre de la ciutat per la carretera Barcelona

Després del tall a l'entrada sud de Girona, els manifestants s'han dirigit per la carretera Barcelona al número 60 d'aquesta via, punt d'inici d'una manifestació convocada a les 11.30 hores.

08.10 h

Tall de trànsit a l'entrada sud de la ciutat de Girona

A Girona, a primera hora del matí, un grup de manifestants han tallat durant aproximadament una hora l'entrada sud de la ciutat per la zona de l'Avellaneda.