L'activitat del Servei d'Anatomia Patològica dels hospitals Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt va a l'alça. En el darrer any, l'activitat global d'aquest servei que des del 2016 és conjunt per als dos hospitals ha crescut un 11%, i destaca especialment l'increment dels estudis de patologia molecular. La posada en marxa a finals del 2017 de l'àrea de Biologia Molecular gràcies a una donació de la Fundació Oncolliga Girona ha permès guanyar en precisió en l'abordatge del càncer, passar de les 128 proves moleculars de l'any 2017 a 729 el 2018, i incorporar nous estudis, com les biòpsies líquides.

I és que l'aportació de l'entitat, fruit de la recaptació de la cursa solidària Oncotrail, va servir per adquirir nous aparells, que permeten una major precisió en la indicació terapèutica dels pacients oncològics.

Entre altres tècniques, l'equipament ha permès fer a Girona biòpsies líquides, unes proves que s'han començat a practicar en pacients amb càncer de pulmó i còlon i que, amb una extracció de sang, permeten obtenir uns biomarcadors molt valuosos per fer el seguiment del càncer.

Pel que fa a l'activitat global del servei d'Anatomia Patològica conjunt dels dos centres, ha augmentat en pràcticament tots els registres respecte el 2017. Les autòpsies clíniques a adults s'han incrementat un 31% i les biòpsies, un 10%. En aquest darrer any, s'han fet 19.241 biòpsies senzilles i 8.167 de complexes, una categoria que ve determinada per guies clíniques internacionals que avaluen la complexitat de les mostres analitzades.

També han crescut de forma destacada les citologies, amb un 10% més que el 2017; les proves del virus del papil·loma humà, un 22% i les tècniques d'immunohistoquímica (12%).

Tres anys de la integració

Des del 2016, el servei del Trueta assumeix l'activitat que es realitzava a l'hospital de Salt. L'activitat i els professionals de Santa Caterina van quedar integrats l'hospital gironí, que ara presta servei no només als centres hospitalaris de Girona i Salt, sinó també al de Campdevànol.

Des de la integració, l'activitat ha crescut un 45%, un augment motivat per l'increment general de l'activitat quirúrgica dels tres hospitals i s'ha pogut assumir gràcies a les obres de millora i ampliació d'aquest servei al Trueta, que pràcticament van doblar la seva superfície i van renovar completament la sala d'autòpsies, fet que va permetre acollir les autòpsies clíniques de Salt, que no disposava d'aquest recurs.

L'increment d'activitat i la conseqüent millora dels indicadors del servei ha facilitat la recuperació de la plaça de metge resident d'aquesta especialitat, destaquen des del Trueta.

Actualment, a més, el Servei d'Anatomia Patològica assumeix la major part dels estudis de càncer de mama que es fan a Girona. Concentrar tota l'activitat sota el mateix servei ha facilitat la unificació de criteris diagnòstics, on s'inclou l'estudi molecular amb la tècnica OSNA dels ganglis sentinella i l'optimització de l'arxiu de tumors, destinat a recerca i a assaigs clínics sobre la malaltia.

​