L'any 2018 ha tancat per ser el tercer dels últims 11 amb menys hectàrees incendis forestals de les comarques de Girona. Es tracta d'una dada positiva per als boscos gironins, ja que s'ha de tenir en compte que sobretot durant l'època de més aparició d'aquest tipus de focs els boscos tenien concentració d'humitat gràcies a les pluges abundants de la resta de l'any.

Segons les dades públiques del Departament d'Agricultura, durant tot l'any passat es van cremar 36,44 hectàrees a la demarcació de Girona. Cal destacar que l'any anterior ja havia tingut poca afectació, van cremar 21,25 hectàrees. Això representa que el 2017 van cremar 15 hectàrees menys que l'any passat. Però cal dir que l'any amb menys devastació dels incendis forestals a la demarcació de Girona es remunta al 2008, amb 17,36 hectàrees forestals debastades. Quant a nombre d'incendis, s'ha de dir que durant l'any 2017 se'n van comptabilitzar 81 mentre que l'any passat, prop de la meitat, 46. Però tot i això, van arrasar més terreny forestal.

Gràcies a la ràpida actuació dels serveis d'extinció d'incendis, Bombers i ADF es va permetre que els focs no es desenvolupessin massa.

A més, cal dir que un altre factor dels incendis forestals dels dar­rers anys és la desestacionalització, que ha provocat que per exemple hi hagi incendis forestals en època que no sol ser tan habitual com és durant la campanya forestal -juny a setembre. Hi ha hagut grans focs en mesos com el març o el novembre, un fet que està fent replantejar la lluita contra els incendis. El març de 2014, per exemple, va tenir lloc un foc que va començar a Vall-llobrega i que va cremar 359 hectàrees del Baix Empordà. I el novembre de 2013 hi va haver un altre incendi a aquesta comarca que es va originar a Vilopriu i que va afectar unes 500 hectàrees.

Per zones, s'ha de destacar que durant l'any passat es van produir 46 incendis de tipus forestal a les comarques gironines. La zona més afectada va ser l'Alt Empordà amb un total de 24,5 hectàrees, seguida de la comarca del Baix Empordà, amb 9,16 hectàrees cremades.

Una de les comarques amb menys afectació dels incendis de l'any passat va ser la Garrotxa, amb 0,07 hectàrees, una superfície que es va cremar en un total de tres focs. El Pla de l'Estany va ser també la comarca menys afectada, amb un total de 5 incendis que van cremar 0,16 hectàrees.

L'enèsim ensurt a Vilopriu

Cal dir que el 2018 va ser un any sobretot d'ensurts que sortosament no van anar a més, sobretot gràcies a la prevenció d'incendis i al treball que fan els Bombers a tota la regió d'emergències.

Amb tot, però, va haver-hi un dels incendis que van posar més l'ai al cor als gironins i és un que va tenir lloc al juliol a la zona de Vilopriu. Aquí de fa anys hi actua un piroman o diversos i sembla ser que va tornar a aparèixer. Van cremar 25 hectàrees però de forestals en van ser poques, la resta van ser de terrenys agrícoles, camps que hi ha per la zona.

Al setembre, com es fa cada any, es va fer balanç de la campanya forestal a tot Catalunya i s'ha de destacar que segons les autoritats d'Agricultura i Interior es va tancar la millor campanya d'incendis forestals dels últims 15 anys. En concret, es va cloure amb 115,72 hectàrees afectades per incendis forestals entre el 15 de juny i el 15 de setembre del 2018.

Els incendis de l'Empordà

Si es mira la sèrie entre l'any 2008 i el 2018 s'ha de destacar que el pitjor any va ser el 2012. Va ser l'any dels grans incendis a l'Empordà, que tothom té a la memòria per la ràpida expansió de les flames i la gran quantitat de ter­reny cremat. Els dos focs van tenir lloc el 22 de juliol de 2012 i van començar a la Jonquera i Portbou. La força de les flames va afectar 13.000 hectàrees, de les quals unes 8.000 eren forestals.

L'Alt Empordà, de fet, és la comarca catalana amb més terreny cremat en 30 anys. Entre el 1986 i el 2016 hi han cremat 44.834 hectàrees forestals. La converteix a més en la primera de Catalunya amb més superfície cremada i en la segona, pel que fa a nombre d'incendis, 1.191 en 30 anys.

Cal dir, però, que la campanya forestal i els últims mesos han estat marcats per les reivindicacions dels Bombers. Actualment tant els voluntaris com els professionals es troben en peu de guerra. Consideren que tenen material obsolet, falta d'efectius, entre d'altres. Això ja va provocar que el juny passat a inicis de campanya anunciessin i alertessin que «no estan preparats per fer front a un gran incendi forestal». Una situació que es basa sobretot en materials en precari, vehicles antics, entre d'altres, van assegurar.