14 de març de 2019
14.03.2019
Diari de Girona

El 66% dels gironins segueixen les pautes de la dieta mediterrània

La proporció està per sobre de la mitjana catalana, però va a la baixa respecte a anys anteriors. Presenten la guia «Petits canvis
per menjar millor», que es repartirà a CAPs, biblioteques i escoles

14.03.2019 | 01:27
El 66% dels gironins segueixen les pautes de la dieta mediterrània

L'adherència a les pautes de la dieta mediterrània a les comarques gironines va a la baixa, però continua per sobre de la mitjana catalana. Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya 2017, només un 61,1% de la població catalana de més de 15 anys segueix les recomanacions de la dieta mediter­rània segons l'estudi Predimed adaptat composat per 14 preguntes, mentre que a Girona és del 66,2%. Amb tot, la tendència és decreixent ja que el 2016 a Catalunya l'adherència era del 72,4% mentre que a Girona va ser del 71,1%.

La dieta mediterrània és més seguida per les dones, augmenta a mesura que ho fa l'edat i és més elevada entre les persones de la classe social més benestant i amb estudis universitaris.

Per reforçar aquest seguiment, ahir es van presentar a Girona els materials i la guia Petits canvis per menjar millor de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Va ser en un acte a l'Auditori Irla, amb més de 140 professionals sanitaris, de restauració, del món educatiu, de centres geriàtrics i de l'administració local, entre d'altres.

La guia, presentada per la dietista-nutricionista de Salut Pública Gemma Salvador, s'estructura en tres grans grups de missatges sobre els aliments i hàbits pels quals cal apostar, els que cal reduir i aquells que convé canviar-ne la qualitat per ser més saludables i respectuosos amb l'entorn. També inclou consells de consum responsable, de reducció de malbaratament i per seguir una vida activa i social, entre d'altres.

Pel que fa als aliments que cal menjar més són les fruites i les hortalisses, els llegums i la fruita seca, i també promoure la vida activa i social. Cal reduir el consum de sal i aliments salats, de sucres i aliments i begudes ensucrades, de carn vermella i processada i d'aliments ultraprocessats.

Les opcions de canvi respecte d'altres tries menys saludables són l'aigua enfront de les begudes ensucrades i l'alcohol, els aliments integrals respecte als produïts amb farines refinades, l'oli d'oliva verge en relació amb altres greixos, i els aliments de temporada i de proximitat.

L'objectiu del material és sensibilitzar els professionals i la població sobre aquells aspectes que, amb petites modificacions, poden millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de l'alimentació. La guia, els cartells i els fullets informatius presentats ahir es distribuiran a CAPs, biblioteques, i escoles, principalment.

Aquest material ha estat revisat i consensuat per 52 professionals provinents de diferents col·legis professionals, societats científiques, entitats, universitats, fundacions, associacions, divulgadors científics i la Generalitat.

Es preveuen més sessions de presentació a Tordera, el 3 d'abril; a Salt, l'11; el 24 d'abril per als professionals de la Generalitat; a Tor­roella de Montgrí, el 27 i el 23 de maig a Santa Coloma de Farners.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit