La Fiscalia de Girona va comunicar ahir a l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais, que ha presentat una querella contra ell pel referèndum de l'1-O. L'acusació pública demana al Jutjat d'Instrucció de la Bisbal que l'investigui per presumptes delictes de desobediència i prevaricació amb relació al referèndum. Ara, el jutjat instructor haurà de decidir si obre diligències prèvies i cita l'alcalde com a investigat. Sais va publicar la notificació a les xarxes socials amb el comentari «sempre al servei del poble, i ara més que mai».

La Fiscalia de Girona també va arxivar ahir les causes obertes per l'1-O contra els alcaldes d'Olot, Josep Maria Corominas, i de Palafrugell, Josep Piferrer. Se'ls investigava pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació per haver donat suport al referèndum. Corominas i Piferrer s'afegeixen així a l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, a qui aquest dimarts també se li va notificar l'arxiu de la causa.

«Escoltar els ciutadans no pot ser mai delicte, votar és un dret que no es pot ignorar», va dir l'alcalde d'Olot, en una piulada al Twitter. «Allò que és anormal és que se'ns obrís la causa; però ara allò que em preocupa és la situació dels presos i el judici al Suprem, perquè van fer el mateix que nosaltres: obeir el mandat del poble», va assegurar Piferrer, per la seva banda.

«Escoltar els ciutadans»

La Fiscalia també ha deixat d'investigar l'alcalde de Santa Coloma de Farners. En el cas de l'alcalde de Palafrugell, la fiscalia recull que el decret que Piferrer va signar donant suport al referèndum «no suposa més que una declaració intel·lectual o de posicionament partidista». I a partir d'aquí, se centra a analitzar si Josep Piferrer va transgredir la legalitat -i per tant, va cometre desobediència- davant l'1-O.

L'alcalde de Palafrugell va dir que des de l'Ajuntament allò que van fer és «obeir el mandat del poble» i «posar els instruments a disposició de la població» perquè se celebrés l'1-O. «Allò que era anormal és que se'ns obrís causa contra nosaltres».