El sindicat Metges de Catalunya (MC) va amenaçar ahir de tornar a les mobilitzacions després d'assegurar que l’Institut Català de la Salut (ICS) encara no ha implantat l'acord al que van arribar al novembre per desconvocar la vaga de facultatius a l’atenció primària. Per la seva banda, l'ICS insisteix que té «el ferm compromís de transformar l'atenció primària», però que «la implantació i la percepció» dels resultats de les mesures pactades «no són immediates i la seva posada en marxa segueix el curs esperat».

Segons el sindicat, majoritari entre els metges, l’ICS no ha tirat endavant al 65% dels ambulatoris l'acord perquè els facultatius tinguin un mínim de 12 minuts d'atenció per pacient; una de les mesures pactades en la negociació que va propiciar que els metges abandonessin la vaga de quatre dies que van secundar el novembre als centres d’atenció primària que gestiona l’empresa pública i que, en el cas de Girona, són 139 CAPs i dispensaris que presten servei al 66% de la població.

El sindicat acusa l'ICS d'«incomplir» els acords que van afavorir la sortida de la vaga i assegura que el 80% dels més de 5.700 metges de primària encara està atenent més de 30 pacients diaris i un 28% sobrepassen les 35 visites al dia, segons una enquesta interna que ha realitzat a un miler de professionals.

Metges de Catalunya insisteix que aquesta sobrecàrrega de treball obliga el 62% del personal facultatiu a dedicar més de dues terceres parts de la jornada a l'activitat assistencial, «incomplint així els termes del pacte que reserva un terç de l'horari laboral en formació continuada».

Petjada de la crisi econòmica

Segons el sindicat, el 63% dels equips d'atenció primària no han incorporat cap dels 309 facultatius de medicina de família que l'ICS havia de contractar per disminuir la pressió assistencial, i, en el cas dels centres que sí que ho han fet, el 60% només ha contractat un únic professional més.

A més, afegeixen, només el 9% dels professionals amb jornada reduïda ha vist retallada proporcionalment l’agenda de visites, malgrat que era una de les mesures del pacte. El sindicat mèdic assegura també que no es compleix tampoc el compromís de l'ICS d'elaborar un estudi de càrregues de treball per a l'adequació de les plantilles de pediatres que, segons l'acord, s'hauria d'haver presentat com a molt tard el 31 de gener passat.

Professionals contractats

Des de l'ICS rebaten el comunicat del sindicat assenyalant que «transformar el sistema i al mateix temps, treballar per revertir la petjada de la crisi econòmica, requereix d’un temps d’execució més prolongat que el transcorregut des de l’anunci de la implantació de les accions, poc més de tres mesos».

La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar ahir a la comissió de Salut del Parlament que l'atenció primària «és l'eix vertebrador del sistema» sanitari català, i que s'hi han incorporat una trentena de metges, però sense esmentar les queixes del sindicat mèdic. Diari de Girona va preguntar ahir quants professionals s’havien contractat per reforçar els CAPs gironins en el marc de l’acord, però al tancament de l'edició l’ICS no havia concretat la xifra.