El Cilma (Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques gironines), organisme autònom vinculat a la Diputació de Girona, es dissoldrà a finals d'any i els seus treballadors quedraan integrats dins de l'estructura del propi ens provincial. Dijous passat, l'assemblea del Cilma va aprovar la seva dissolució després de pràcticament 20 anys d'història, ja que l'ens va néixer l'any 1999. Amb aquesta dissolució, la Diputació vol ajustar-se a la llei ARSAL, que exigeix racionalitzar recursos i reduir al màxim els consorcis i organismes autònoms.

El Cilma es va constituir l'any 1999, impulsat per l'àrea de Medi Ambient de la Diputació conjuntament amb ajuntaments i consells comarcals. L'objectiu inicial, segons consta en la pàgina web de l'ens, va ser que tots els ens locals poguessin «participar en la definició de les accions estratègiques a impulsar des de tots els nivells: local, comarcal i regional/territorial, amb la complicitat dels ciutadans». Es tracta, doncs, d'un organisme destinat a impulsar mesures ambientals des de la proximitat de les comarques gironines i fent comú entre administracions i ciutadania. Així, les prioritats de l'ens han estat convertir-se en una plataforma d'interlocució unitària amb organismes i institucions més enllà de la demarcació; conformar un fòrum de debat a l'entorn de la sostenibilitat aplicada als municipis de les comarques gironines per tal d'intercanviar experiències i aplegar iniciatives per a objectius comuns; constituir-se en un grup d'interès davant la mobilització de recursos i la catalització d'inicatives i exemplificar la mobilització solidària com a eina imprescindible per a una societat sostenible tant a nivell econòmic com ambiental. Així, les qüestions que s'han treballat durant aquest temps són la lluita i l'adaptació al canvi climàtic en matèria d'aigua, litoral i medi natural; l'energia i la mobilitat sostenibles a nivell local i la sostenibilitat municipal (qualitat ambiental, educació ambiental i residus).

Dijous, l'assemblea del Cilma va aprovar la seva dissolució, de manera que l'organisme ha entrat en liquidació. Segons apunten des de la Diputació, els tràmits per dissoldre definitivament s'allargaran alguns mesos i han d'estar resolts abans de finals d'any.