Ahir es va celebrar la 7a edició del Dia del Voluntariat de Protecció Civil de Catalunya 2019, organitzat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat.

A l'acte celebrat a Cardona es van entregar 13 felicitacions al voluntariat de Protecció Civil per mèrits i trajectòria professional. I dues entitats gironines van ser guardonades per un episodi que va copsar l'actualitat girona: els forts aiguats i inundacions del novembre de l'any passat.

Les associacions de Protecció Civil (AVPC) de Figueres, la Bisbal d'Empordà i Begur van ser les escollides. I segons la Generalitat, se'ls va entregar la felicitació com a reconeixement als nombrosos serveis efectuats durant l'episodi d'inundacions del 15 al 18 de novembre del 2018, i en especial per les actuacions realitzades en relació amb el desbordament del riu Daró en el cas de la Bisbal i el Manol, a Figueres.

A Begur, també van patir inundacions aquells dies i la seva AVPC també es va haver de mobilitzar i fer nombrosos serveis. A banda del reconeixement a aquesta entitat de la Costa Brava també se'ls va entregar la felicitació per la sava tasca en episodis de mal estat de la mar, com el que va tenir lloc a finals d'octubre del 2018.

Amb aquestes felicitacions es posen en valor les accions i activitats més rellevants de les associacions i els voluntaris que van desenvolupar durant l'any 2018, en especial pel que fa a la prevenció i la col·laboració i coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat en situacions d'emergència.

L'última entitat gironina en rebre una felicitació va ser la de Pals. En aquest cas, el reconeixement de la Generalitat és per les tasques de sensibilització que han fet els voluntaris en el seu municipi i en especial per la difusió de consells d'autoprotecció en càmpings.

A l'acte també es van entregar sis mencions honorífiques a les diferents associacions de voluntariat de Protecció Civil que enguany fa 10 anys que estan inscrites al Registre especial de Protecció Civil del Departament d'Interior, i una d'aquestes va ser la de la Jonquera. Actualment a Catalunya hi ha 138 associacions en actiu i 1.568 voluntàries i voluntaris al Registre. A la demarcació de Girona ha nascut una nova AVPC, la de Pont de Molins. I en l'actualitat, té 40 associacions.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, va presidir la jornada d'ahir, i Voluntaris de Protecció Civil van aprofitar la celebració per reclamar a Interior que es concretin quines són les seves funcions, aprofitant la nova normativa que prepara en matèria d'emergències. El titular d'Interior va dir que la nova llei comptarà amb les aportacions del cos. «Qualsevol idea serà bona perquè parlem de seguretat i emergències», va dir.