Pel canal de l'Almoina de Ripoll ja fa cinc mesos que no hi baixa aigua. Arran de l'aiguat de mitjan octubre que l'entrada d'aquest canal històric està sec d'aigua, excepte en els episodis de pluja. Les branques, grava i sorra que es van dipositar a l'inici del canal en confluència amb el riu Freser n'impedeixen el pas, tot i que el mal estat de la resclosa d'Ordina ja fa complicat que n'hi arribi, excepte quan el riu baixa ple. Aquesta absència d'aigua ha afavorit que actualment aquest canal del qual es desconeix la data de construcció, però que al segle XVI ja servia per moure els martinets d'estirar ferro i els tornalls de barrinar canons, estigui en perill de malmetre's amb l'aparició d'esquerdes a la superfície. En Lluís Puig, que és un veí del canal que durant més de dues dècades n'ha fet voluntàriament el manteniment, explica que a més de la brutícia que s'hi acumula «també produeix males olors i hi he vist rates».

Cadires metàl·liques, una butaca, ampolles de butà, brics de llet i tota mena de deixalles es concentren en la part més estreta del canal, on també hi ha esbarzers i és més difícil arribar-hi. Alguns ànecs s'atreveixen encara a remullar-se en els tolls d'aigua.

L'Ajuntament va posar tanques de fusta per evitar que es pogués caure a dins del canal i també va fer-hi diverses reparacions abans que quedés sec. La regidora de barris, Fina Guix, diu que cal obtenir resposta d'un propietari privat per tal de poder-hi entrar màquines a destapar l'entrada d'aigua. Mentrestant, admet que és urgent actuar-hi «perquè mentre no hi hagi aigua s'hi anirà acumulant més porqueria».

El canal de l'Almoina no és l'únic del municipi que no porta aigua. El de la séquia Molinar també fa anys que arrossega aquest problema. En el cas del de l'Almoina, aquest va tenir un ús industrial fins al 1974. Els últims usos eren per la fàbrica tèxtil i la central hidràulica Sayòs, per la farga d'aram i el taller de Pere Palau, i el molí i la serradora de Josep Palau. El canal passava antigament per sota del pati de l'escola dels Salesians. Ara mateix té una llargada de 670 metres, paral·lel al passeig de les Vedrunes.