Una vintena de representants de les empreses del polígon de les Preses es van reunir amb l'alcalde per parlar sobre la instal·lació de càmeres de vigilància. La reunió va tenir lloc el passat dijous, dia 14 de març.

Segons va explicar l'alcalde, Pere Vila, a Diari de Girona, la major part dels empresaris es van mostrar interessats en els tres projectes de sistemes de càmeres de vigilància que els va presentar. Va apuntar que es tracta de projectes de diferents empreses que exposen plantejaments de seguretat diferents. No obstant això, «l'objectiu és el mateix», va dir. Va precisar que es tracta de cobrir les entrades i els carrers principals del polígon per detectar els vehicles i les possibles situacions fora de la normalitat.

Va explicar que entre els assistents a la reunió hi havia representants de «set o vuit empreses que han patit visites dels lladres». Va explicar que un cop els projectes estiguin desenvolupats, les càmeres enviaran les imatges als Mossos d'Esquadra. Va reblar la necessitat de protegir un polígon que acull el 98% de les empreses de la localitat. Es tracta d'una de les concentracions empresarials més importants de la Garrotxa situada entre el límit amb el terme d'Olot i el nucli urbà de les Preses.

Vila va recordar que l'Ajuntament va encarregar els tres projectes presentats a la reunió a l'inici del mandat. No obstant això, no els va desenvolupar, perquè esperava el desplegament de càmeres lectors de matrícules que promou el Consell Comarcal de la Garrotxa.

Ara, el pla del Consell Comarcal està en fase avançada de desenvolupament, per la qual cosa Pere Vila va decidir fer la reunió amb els empresaris per exposar-los els projectes de vigilància amb càmeres del polígon i el de càmeres lectores de matrícules. «Aquí a les Preses hem apostat per dues càmeres, que estaran situades una a l'entrada del poble per la Vall d'en Bas i l'altra a l'entrada d'Olot», va explicar.

Es tracta de dos llocs estratègics de molta importància per al municipi i per al conjunt de la Garrotxa. La càmera situada a l'entrada del poble per la Vall d'en Bas cobrirà tots els vehicles que entrin o surtin de la comarca pels túnels de Bracons i l'altra cobrirà les entrades i sortides del poble en direcció a Olot, on ja hi ha càmeres lectores de matrícules des de fa anys.

L'alcalde de les Preses va definir la reunió amb els empresaris com a part d'un procés participatiu destinat a aconseguir la implicació d'una part de la comunitat afectada per robatoris en els plans de seguretat.

Vila va comparar el procés de participació per a la seguretat amb el fa poc acabat destinat a escollir el sistema de recollida de residus. Aquest procés també va consistir en reunions informatives. Va culminar en unes votacions presencials i per internet, en les quals van participar un 24,25% dels veïns. Va guanyar el model de contenidors tancats amb un 92, 82% dels vots. El segon sistema va ser el porta a porta, amb un 7,2% dels vots.