Les quatre patronals catalanes de l'escola privada concertada, la Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya, l'Agrupació Escolar Catalana, la Federació Catalana de Centres d'Ensenyament i la Fundació Escola Cristina a de Catalunya, s'han unit per primera vegada. El seu objectiu, tal com van informar dijous en una roda de premsa a Barcelona, és tirar endavant una campanya que posi en valor la seva feina educativa i la funció social que desenvolupen en un ventall divers de projectes educatius «de qualitat». Segons els responsables d'aquestes patronals, l'infrafinançament que pateixen els seus centres els obliga a establir aportacions per a les famílies, i lamenten que se'ls consideri culpables de la segregació escolar quan no està resolta la qüestió per una via «urbanística i social».

L'escola concertada defensa que és una opció escollida per moltes famílies i destaca que els darrers anys han mantingut els alumnes, al voltant dels 366.000, en un moment en què l'oferta pública ha crescut.

Amb el lema «L'escola que suma», les quatre patronals del sector volen defensar la tasca que realitzen els centres concertats a Catalunya, la seva tradició i el seu compromís per a l'educació. En opinió dels seus portaveus, són escoles provinents d'una tradició educativa i que reflecteixen la pluralitat de la societat catalana, per la qual cosa en revindiquen la seva funció.

Campanya «L'escola que suma»

La campanya «L'escola que suma» es difondrà bàsicament a través de les xarxes socials, vol posar en valor el potencial que tenen aquests centres escolars i estendre la concepció que la concertada «dona riquesa»; sobre aquesta última afirmació, van defensar que la mostra d'aquest fet és que els pares i les mares la segueixen triant. Així ho va explicar la directora general de l'Agrupació Escolar Catalana (AEC), Eva Salvà, que va defensar que l'escola concertada s'utilitza sovint com «una pedra que es tiren els uns contra els altres», sobretot en períodes electorals, i per això volen explicar «què som i com som» abans de quedar «estigmatitzats».

En consideració de Salvà, una de les crítiques més dures que s'endú la concertada és ser la causa de la segregació escolar i, per això, creu que s'ha de posar de manifest que es fa resoldre «via escola» el que no es resol «via urbanística i social».

Ella mateixa va recalcar que les quatre patronals ahir van signar el pacte contra la segregació, per aplicar mesures que permetin superar-la.

Per això, i pel fet d'haver de necessitar quotes i aportacions de les famílies per funcionar, els quatre portaveus van coincidir que la culpa d'aquest darrer aspecte és l'infrafinançament que pateixen els centres concertats.