Trenta-una experiències innovadores promogudes per ajuntaments gironins en els àmbits de l'educació, la convivència, la immigració, la inclusió social, la mobilitat, la gent gran, la participació, el comerç, el desenvolupament econòmic, les noves tecnologies, els recursos humans i el medi ambient s'han incorporat al Banc de Bones Pràctiques de la Banc de Bones PràctiquesFundació Carles Pi i Sunyer. «Una xarxa de coneixements, de col·laboració», tal com la va descriure el seu coordinador, Leonardo Díaz, indicant que s'ajusta «a una tendència europea de generar espais de compartició».

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) dona suport al projecte des del 2014, encara que funciona des des del 2003, i aquest febrer s'ha organitzat el primer acte públic de reconeixement a les iniciatives municipals que destaquen per la seva qualitat, tot coincidint amb el final de la legislatura i amb la presència d'integrants del Consell d'Europa.

El Banc de Bones Pràctiques dels governs locals i la FMC van certificar 81 projectes catalans executats entre el 2014 i el 2018, 31 dels quals s'han fet a les comarques de Girona. Leonardo Díaz va explicar que la distinció reconeix «experiències innovadores que tracten temes rellevants a nivell local».

L'elecció parteix d'una convocatòria anual i d'un procés d'investigació de tècnics de la Fundació Pi i Sunyer en municipis de més de 5.000 habitants; la xarxa de bones pràctiques es va iniciar en poblacions més grans, de 10.000 ciutadans, i en el futur es vol ampliar a totes, sigui quina sigui la seva dimensió. «Un comitè d'avaluació valora les experiències segons criteris de qualitat i d'excel·lència», va subratllar el coordinador del banc, qui també va especificar que s'acrediten el 40% de les propostes que es reben.

Les millors iniciatives a Girona

A la Selva, s'han certificat bones pràctiques locals a Anglès, per la creació d'un portal de Govern obert amb programari lliure; i a Sant Hilari Sacalm, per tres projectes diferents: un protocol d'actuació per a famílies amb problemes econòmics per assumir el cost de l'educació, la creació d'un hotel d'insectes per al control biològic de plagues, i transport adaptat per a persones grans i amb mobilitat reduïda. L'Ajuntament de Girona ha rebut 7 de les 31 distincions, per un servei de suport als instituts, el Consell de cohesió i serveis socials, un projecte d'accessibilitat a la natura, d'equipaments públics eficients, pressupostos participatius en 30 barris, la humanització dels usos dels temps i la xarxa gironina per a la reforma horària.

A Banyoles: un projecte de dinamització d'espais buits, un altre d'intergeneracional i intercultural i un cicle de cinema per a la inclusió social. Quatre iniciatives de Castell-Platja d'Aro han rebut el mateix reconeixement: el centre Emprèn, empresa i emprenedoria, formació i ocupació; l'avaluació d'un model de treball socioeducatiu; un programa d'inserció laboral; i un servei de transport per a gent gran. A Celrà, s'ha distingit un projecte d'acompanyament formatiu i laboral per a joves. I a Figueres, una mostra d'entitats i activitats organitzada per la gent gran.

El Banc de Bones Pràctiques també ha reconegut quatre iniciatives d'Olot el Fòrum d'oportunitats empresarials; un projecte educatiu sobre mobilitat sostenible; el reconeixement d'accions i entitats que promouen els valors de les ciutats educadores; i un programa participatiu dels barris. També la Jornada Sènior a Ripoll i, finalment, cinc projectes de Salt: patrulles a les zones comunitàries dels edificis residencials; parelles lingüístiques interreligioses; salut per a la inclusió social; una xarxa de tallers amb famílies; una valoració dels risc de reincidència en delictes viaris.