La mortalitat per infeccions podria superar la causada pel càncer el 2050, segons han alertat els farmacèutics reunits a Barcelona al Congrés Europeu Infarma, que han reclamat també la generació de nous antibiòtics que siguin capaços de fer front als bacteris resistents. Al congrés Europeu Infarma, que se celebra a Barcelona, es vacelebrar ahir per debatre «el passat, present i futur de l'antibioticoteràpia» i analitzar l'ús i prescripció dels antibiòtics.

La presidenta del Col·legi Oficial de Farmàcia de Girona, Rosa Núria Aleixandre, va remarcar que «pocs fàrmacs com els antibiòtics han salvat tantes vides i han donat solució a tantes malalties que es podrien haver convertit en autèntiques plagues».

Tot i això, el cap del Servei de Farmàcia de l'Hospital del Mar de Barcelona, Santiago Grau, va alertar que les previsions actuals mostren que «el 2050 la mortalitat per infeccions superarà el càncer, com a efecte dels organismes resistents».

L'expert va ressaltar la importància de sintetitzar nous antibiòtics per fer front a les resistències generades, ja que «cada vegada hi haurà més bacteris capaços de resistir-los», va dir Grau, que va explicar que «es generen noves resistències a un ritme major al que som capaços de crear nous antibiòtics que els facin front».

D'altra banda, es calcula que a Europa la «utilització inadequada dels antibiòtics se situa entre un 21% i un 50%, sent països com Suècia, Finlàndia i Noruega els que tenen unes taxes de resistència més controlades, davant els països del sud d'Europa, com Itàlia o Espanya».