La priorització de l'ocupació a la Creu Roja, per ajudar les persones vulnerables a sortir de la precarietat, i la dificultat de les empreses metal·lúrgiques per trobar treballadors han confluït en un projecte que ofereix formació gratuïta a Girona. Després de tancar un acord amb deu companyies del sector, l'entitat gestionarà dos cursos que formaran dotze operaris qualificats i sis soldadores, ja que un altre objectiu de la iniciativa és trencar els estereotips que encara aparten les dones d'aquest àmbit laboral.

Una anàlisi de les necessitats del mercat de treball va permetre comprovar al Servei d'Ocupació de la Creu Roja a Girona les dificultats de la indústria del ferro per trobar personal, tal com va explicar la seva responsable, Verònica Fernández. De fet, el gerent de l'Associació Metall Girona, Ferran Sellabona, va afirmar que «si ara hi haguessin 500 persones formades, demà les col·locaríem a totes».

Nova formació professional dual

Per aquest motiu, Sellabona va detallar que el seu gremi potencia la formació per quatre vies diferents: aquesta col·laboració amb l'entitat humanitària; un cicle de formació professional dual que negocia amb el Departament d'Educació de la Generalitat i es posarà en marxa el curs 2020-2021 al Gironès, segurament a l'institut Narcís Xifra -tot i que això encara està per confirmar-; a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC); i de les formacions que venen marcades per l'Estat.

Aquest dimecres, la Creu Roja va fer una crida a qualsevol persona interessada a formar-se per treballar en la indústria del ferro perquè s'adreci a l'entitat; amb l'únic requisit, i per qüestions de seguretat laboral, que sigui major d'edat, tal com va aclarir Sellabona. Al llarg de les properes setmanes, el Servei d'Ocupació de l'entitat durà a terme un procés de preselecció dels candidats per participar en els cursos, amb el propòsit que siguin persones «altament motivades» -va dir Verònica Fernández.

El coordinador provincial de la Creu Roja, Jordi Martori, va subratllar que les línies de treball de l'entitat amb col·lectius vulnerables se centren en «una bona anàlisi de les seves competències personals», per ajudar-los a trobar feina, i en establir «aliances amb el món empresarial» com la que van presentar ahir.

La formació teòrica i pràctica, que vol preparar treballadors amb unes competències professionals adequades, es realitzarà entre els mesos d'abril i juny a Girona a les instal·lacions de l'institut Josep Brugulat i de les empreses col·laboradores. Aquestes són Viñolas Metall, Aplicacions Metalaym, Mecanitzats Privat, Mecabosch, Tallers Girona, Metal·lúrgia de Camallera, Resorts i Molles Barcino, Comexi, Debosa i Guives Girona. Fernández va apuntar que la voluntat de la Creu Roja és estendre l'acord a més companyies de les comarques gironines.

Més dones a les plantilles

Ferran Sellabona va remarcar els problemes amb què es troba el sector del metall -igual que d'altres a les comarques de Girona- per «trobar professionals, fins i tot en perfils de baixa qualificació». I per aquesta raó, va explicar, «hi ha empreses disposades a invertir temps a formar-los en les necessitats d'especialització que cadascuna necessita cobrir». Un altre objectiu que s'han marcat és complir la paritat de les seves plantilles, incorporant-hi treballadores.

Sobre la manca d'operaris qualificats, el gerent de l'Associació Metall Girona va lamentar que encara pesi el prejudici que la formació universitària ofereix més sortides laborals que la professional, «quan -va afirmar- és tot el contrari».

En relació amb la cooperació amb Creu Roja, Sellabona va assegurar que aporta «un valor afegit perquè permet accedir a la possibilitat de formar gent de manera ràpida, eficient i eficaç».