L'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona ha organitzat per al 4 d'abril una nova jornada de portes obertes per als futurs residents interessats en formar-se a l'hospital Josep Trueta o a l'atenció primària de la institució. L'objectiu és poder ensenyar als futurs residents de pediatria, infermeria i farmàcia com són els centres i com hi està planificada l'especialització.

La sala d'actes de l'hospital Trueta serà on se'ls acollirà i, després d'una introducció per part dels responsables de docència tant d'hospital com de l'atenció primària, els assistents tindran l'oportunitat de preguntar, conversar, intercanviar impressions amb els residents actuals d'infermeria, de medicina i de farmàcia.

Posteriorment, faran una visita guiada per diferents serveis assistencials, segons les preferències dels assistents, de manera que podran visitar aquelles especialitats per a les quals tinguin més interès. Aquesta visita guiada la faran de la mà dels residents actuals.

La jornada continuarà a la tarda a la Direcció d'Atenció Primària, per a aquelles persones que tinguin interès a especialitzar-se en medicina o infermeria familiar i comunitària.

El Trueta té 23 especialitats acreditades per impartir docència, de les quals 21 ofereixen plaça aquest any.

En total, l'hospital podrà acollir 33 residents de primer any, ja que hi ha el nombre de places següents per a cada especialitat: 27 per a residents de medicina (MIR), una per a residents de farmàcia (FIR), quatre per a residents de llevadoria (LLIR) i una per a residents d'infermeria (IIR) especialitzada en pediatria.

Pel que fa a la formació d'atenció familiar i comunitària, s'ofereixen 21 places de MIR i quatre places d'IIR. La formació a l'atenció primària s'imparteix en els equips acreditats per fer docència: Canet de Mar, Salt, Sarrià de Ter, Girona (a Can Gibert, Montilivi i Taialà), a més dels hospitals Trueta, Santa Caterina, Figueres, Palamós i Calella. La infermeria familiar i comunitària es fa als ambulatoris de Can Gibert del Pla i Taialà de Girona.

Actualment, als centres sanitaris de l'ICS a Girona s'estan especialitzant 195 residents, dels quals 116 ho fan a l'hospital Trueta (107 metgesses i metges, 7 infermeres i 2 farmacèutiques) i 79, a l'atenció primària (72 metges i metgesses i 7 infermeres).

En la seva aposta per la docència, l'hospital Trueta té sol·licitada al Ministeri de Sanitat l'acreditació de tres noves especialitats (urologia, oftalmologia i cirurgia vascular) i ha incrementat la possibilitat de tenir més residents per a les especialitats de neurologia, farmàcia, pediatria i ginecologia.

Pel que fa a l'atenció primària, també s'ha sol·licitat l'acreditació de sis nous centres docents més, per poder acollir residents de medicina i infermeria familiar i comunitària: Santa Clara de Girona, Sant Feliu de Guíxols, Roses, Figueres, Blanes i Tordera.

També s'estan fent tràmits per tal que els centres de Santa Clara i Montilivi - Vila-roja de Girona, a més dels de Salt i Sarrià de Ter, puguin formar residents d'infermeria familiar i comunitària.