Científics de les universitats de Girona i de Radboud, de Nimega, Holanda, han descobert com convertir els tòxics que genera la indústria basada en el petroli en productes químics que es poden reutilitzar, per exemple, en l'elaboració de plàstics i de fàrmacs.

Els científics han imitat el comportament de bactèries capaces de descompondre substàncies tòxiques per, després, alimentar-se'n. Aquest és el cas de la bactèria Pseudomonas putida, que pot digerir els hidrocarburs aromàtics.

Però abans que aquests contaminants entrin al seu metabolisme, primer han de passar per un procés de «cuinat»; és a dir, cal fer-los apetibles i de fàcil assimilació. Les mateixes bactèries són capaces de convertir els hidrocarburs aromàtics en aliment a partir d'uns enzims especials que contenen ferro ( Rieske dioxygenasas) i que elles mateixes produeixen. A partir d'aquests enzims, les bactèries fan un procés per combinar els tòxics amb oxigen. Com a conseqüència, produeixen compostos que, una vegada metabolitzats, els aporten energia o els permeten reproduir noves cèl·lules bacterianes. Aquest és el procés natural protagonitzat per algunes bactèries que ha inspirat els investigadors de Girona i de Nimega.

Fins ara, la comunitat científica no coneixia amb precisió alguns detalls d'aquest procés d'oxidació enzimàtica, perquè es produeix molt ràpidament. Això ha fet molt difícil descobrir l'espècie responsable d'aquesta oxidació i s'han plantejat diferents hipòtesis. En un article a la revista Nature Communications, els investigadors Margarida Borrell i Miquel Costas (UdG) i Erik Andris, Rafael Navrátil i Jana Roithová (Radboud) presenten evidències que contribueixen a resoldre la pregunta.